Helyi közélet

2014.10.15. 19:10

Javítanák a hiányosságokat

Debrecen - Ábrahám László szerint a Debreceni Egyetem igyekszik megfelelni a cégek igényeinek.

Debrecen - Ábrahám László szerint a Debreceni Egyetem igyekszik megfelelni a cégek igényeinek.

Több mint 40 javaslatot tartalmaz az a munkaanyag, amelyet az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) tagjai állítottak össze a piac igényeihez jobban alkalmazkodó felsőoktatási képzés megteremtése érdekében. A dokumentum kidolgozását azért látták szükségesnek a szervezetet alapító nagyvállalatok és szakmai szervezetek képviselői, hogy jobban összhangba kerüljön egymással a munkaerő-kínálat és -kereslet, amelyhez elengedhetetlen a felsőoktatási képzés átalakítása.

– Mintegy 10 ezer betöltetlen informatikai állás van hazánkban az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége minapi közlése szerint. Ez a szám megdöbbentő, ez el kell hogy gondolkodtassa az oktatásirányításért felelős szakembereket is. Jellemzően ugyanis az egyetemeken azt oktatják, amihez értenek, s nem azt, amire az iparnak szüksége van. Nem csak a hallgatókat kell számon kérni a megszerzett tudásukról, hanem azt is nyomon kell követni, hogy az oktatók által leadott tananyag hasznosítható-e. Meglátásunk szerint ugyanakkor a nyelvoktatást is erősíteni kell – fogalmazott érdeklődésünkre Ábrahám László, a szoftver- és hardverfejlesztéssel foglalkozó NI Hungary Kft. ügyvezetője, az EJMSZ elnöke, aki az utóbbi javaslattal kapcsolatban azt is mondta, hogy szíve szerint felszámolná a filmszinkron-ipart Magyarországon. Mert igaz, hogy ebben a műfajban kiemelkedő alkotásra képesek a magyarok, ez ugyanakkor gátja az idegennyelvek elsajátításának.

Folyamatosan egyeztetnek

Kiemelte: nagyban segítené az is a képzést, ha érdekeltté tennék a high-tech-fejlesztéseken dolgozó cégeket abban, hogy a lecserélt, de az oktatásban még évekig használható készülékeket oktatási intézményeknek adományozzák. Mivel ez jelenleg adóköteles tevékenység, a vállalkozások csak ritkán élnek ezzel. Arra ugyanis egyik társaságnak sincs pénze, hogy a 27 százalékos áfa miatt több millió forintot adózzanak a jótékony akciójuk után – jegyezte meg.

Az EMJSZ igyekszik a munkaanyagot minél több döntéshozóhoz eljuttatni. Az ügyvezető azt mondta, a javaslatokról már Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt, egyelőre azonban csak apróbb pontok valósultak meg belőle.

Jó úton az egyetem

A szakember hangsúlyozta: vannak egyetemek, amelyek a többinél jobban megfelelnek a piaci elvárásoknak. Ilyen a Debreceni Egyetem is, amellyel az NI cívisvárosi letelepedése óta szoros kapcsolatot ápol. Mint mondta, amikor megérkezett a cég, felvette a kapcsolatot az egyetem akkori rektorával, dr. Nagy Jánossal. Azóta is rendszeresen érkeznek hallgatók gyakorlatra, s a cég is jelen van a képzésben olyan témákkal, amelyekben az NI a piaci tevékenysége révén naprakész tudással rendelkezik (erről a Napló is írt október 4-én). – A nehézségek ellenére is jó úton jár a Debreceni Egyetem, hiszen a vállalkozások igényeinek igyekszik megfelelni, külön szervezeti egységben, megfelelő szakembergárdával folyik az IT-oktatás, évfolyamonként több száz hallgatóval. Ezzel szemben például a Miskolci Egyetemen az informatikusképzés a gépészoktatásnak alárendelve zajlik, így nem éri el a széles tömeget sem – magyarázta.

Ábrahám László úgy véli, ahhoz, hogy az iparágban meglévő szakemberhiányból faragni lehessen, az oktatásirányítók nyitottsága is szükséges, hiszen a képzés csak így képes alkalmazkodni a high-tech állandó fejlődéséhez.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában