Maradhatnak kossuthosok

Ígérik, a színvonal marad
Ígérik, a színvonal marad - © Fotó: Matey István
Debrecen – Nem változna a név, a szakmaiság és a fenntartó.

Az oktatás és a szakmai munka feltételei nem változnak az egyetem gyakorlóiskoláiban, melyek összevonását tervezi a jelenlegi fenntartó, a Debreceni Egyetem (DE). Kérdéseinkre a felsőoktatási intézmény sajtószolgálata szerdán közölte: csak az Arany János Gyakorló Általános Iskola, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola, valamint a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium összeolvadásával érhető el, hogy azoknak továbbra is a cívisvárosi felsőoktatási intézmény maradhasson a fenntartója. Az emberi erőforrások minisztere a múlt hónapban tett javaslatot az „Arany” állami fenntartásba adására, mivel véleményük szerint az nem felelt meg a gyakorlóiskolák számára előírt követelményeknek.

Nem szűnik meg a hat osztály

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megváltozik a vezetési struktúra, az alapdokumentumokat pedig egy intézményre vonatkozóan kell megalkotni – tudtuk meg a DE-től. A szerkesztőségünkhöz eljutó szülői és pedagógusi aggodalmakra, valamint az egyetem vezetőihez érkezett diákönkormányzati véleményre felelve hozzátették: nem szűnik meg a hatosztályos képzés, az eddigi gyakorlat szerint lesz a felvételi, az intézmények ugyanúgy önállósággal rendelkeznek majd, és a „nagykossuthos” névtől sem kell búcsút venni: a szenátus az iskola szakmai alapdokumentumát úgy terjeszti föl a miniszternek, hogy abban az iskola neve DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája lesz. Minden olyan képzési forma, tanítási módszer, tehetséggondozó program, fakultáció, szabadidős program, ami bevált és amire igény van, változatlan formában fog tovább működni.

Nem sérülne a függetlenség

A Debreceni Egyetemnél a Napló kérdéseire elmondták: az intézményekben dolgozó kiváló pedagógusok, a jó képességű gyerekek, a kiegyensúlyozott gazdasági és az egyetem által biztosított kimagasló tudományos háttér, valamint az országosan modellértékű DETEP tehetséggondozó program tervezett kiterjesztése a garancia arra, hogy nem sérül a minőségi oktatás abban a három intézményben, amelynek összeolvadásával kívánják elkerülni az „Arany” állami fenntartásba adását.

– Az átalakítás után a DE gyakorlóiskolái együttesen meg tudnak felelni az erre vonatkozó feltételeknek, ugyanakkor az függetlenségük nem korlátozódik – írták megkeresésünkre. Az egyetem szenátusa április 23-án határozott az összeolvadásról, amelynek okait, tényét, várható következményeit és az elérni kívánt eredményeket május 4-én valamennyi köznevelési intézmény vezetőjével ismertették, azt kérve az igazgatóktól, hogy osszák meg az információkat az alkalmazotti és a szülői szervezetekkel, valamint a diákönkormányzatokkal. E testületeket személyesen is tájékoztatták az egyetem vezetői. Majd május 7-én küldtek összefoglalót az iskolák vezetőinek. – Tudomásunkra jutott azonban, hogy a gimnáziumi tanulók szüleihez nem jutottak el a hírek, ezért május 15-én újabb tájékoztatót juttattunk el hozzájuk – írta az egyetem, hozzátéve: a tárcának benyújtott tervekről május utolsó munkanapjáig dönt az oktatásért felelős miniszter. Ezután pedig – a törvényi előírások nyomán – pályázat útján választják ki az összevont intézmény vezetőjét.

Marad a helyén

Az egyetem cáfolta azon sajtóhíreket, amelyek Pósánné Rácz AnnamáriátPósán László fideszes országgyűlési képviselő feleségét – nevezték meg leendő igazgatóként. „Az intézmény vezetői posztjára fel sem merült a DE oktatási igazgatójának pályázata, hiszen ő nem csupán a köznevelésért, hanem az egyetem teljes oktatási rendszeréért felelős adminisztratív vezető” – tudtuk meg.

HBN
hirdetés