Helyi közélet

2015.04.08. 13:39

Zavartalan zöldhullám májustól

Debrecen - Új távfelügyeleti rendszer fogja irányítani a forgalmat egyes debreceni csomópontokban.

Debrecen - Új távfelügyeleti rendszer fogja irányítani a forgalmat egyes debreceni csomópontokban.A meglevő forgalomirányító központ berendezése technikailag elavult, javítása gazdaságtalan és az alkatrészek csak korlátozottan állnak rendelkezésre - adott magyarázatot a polgármesteri hivatal arra az értesülésünkre, mely szerint májustól már nem a Siemens központi felügyeleti rendszere irányítja a város forgalmát. A témát pedig a jelzőlámpák ismétlődően visszatérő „megbolondulása” generálta (például esténként a Burgundia – Klaipeda – Sumen utca útvonalon megszűnik a zöldhullám), amiről először a Magyar Közút Zrt.-nél érdeklődtünk.

Leválnak a rendszerről

A forgalomirányító fényjelző készülékek felügyeletét egy jelenleg kiépítés alatt álló országos központi rendszer látja majd el, ennek részként mintegy 500 csomópontban újultak meg a jelzőlámpák, többek között Debrecenben is – közölte portálunkkal Pécsi Norbert kommunikációs osztályvezető. Hozzátette, ehhez rendszerhez a fentebb említett útvonal folytatását jelentő Mikepércsi út jelzőlámpáinak jelentős része már kapcsolódott. A debreceni önkormányzat hálózatán lévők pedig várhatóan májusban teljesen leválnak róla.

Interneten keresztül

A polgármesteri hivatal megerősítette, hogy a Magyar Közút Zrt. budapesti központjához tartozó, az önkormányzati és állami kezelésű fényjelző készülékek felügyeletét ellátó Debreceni Városi Forgalomirányító Központ az elmúlt években többször meghibásodott. Emiatt például a lámpák éjszaka és hét végén nem kapcsoltak sárga villogó üzemmódba, illetve egyes útszakaszokon megszűnt a zöldhullám. Ezért az önkormányzat – egyeztetve a Közúttal – saját távfelügyeleti rendszer kialakítása mellett döntött, melyre az idei költségvetés fedezetet is biztosít.

A várhatóan májustól működő rendszerben valós idejű GPS-óra biztosítja a vezérlő berendezések számára az egységes alapidőt, kiküszöbölve a forgalomirányító berendezések között az esetleges szinkronhibákat, a zöldhullám megtörését. Interneten keresztül a csomópontok közvetlenül elérhetők lesznek, így az esetlegesen fellépő hibákat rövid időn belül ki lehet majd javítani. A közös csomópontok felügyeletét május után is a Közút budapesti központjából látják majd el – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában