Helyi közélet

2015.04.13. 11:33

Tudományterületek ütköztetése a KULTOK-on

Debrecen - Az irodalom sokoldalúságát bizonyították a kétnapos konferencián.

Debrecen - Az irodalom sokoldalúságát bizonyították a kétnapos konferencián.Negyedik alkalommal rendezték meg a József Attila Kör és a KULTer.hu közös konferenciáját, a KULTOK-at: ezúttal az irodalom más tudományágakkal való kapcsolódása volt a téma. A pénteki szekciónapon Braun Barna előadása például azt taglalta, az internet és a digitalizálás korszakában nem lenne-e helyénvaló az irodalmiság kérdésköre helyett inkább az írásokat konstruáló médiumokra (blogok, e-könyvek stb.) fókuszálni, azokat vizsgálni. György Péter, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója erre reagálva azt mondta, szerinte az irodalomnak vége lenne azzal, ha elfelednénk a Gutenberg-galaxist, ha nem lennének könyvek, hiszen a nyomtatott szónak még mindig komoly ereje van. Szintén érdekes volt Nagy Tamás jogi szövegek irodalom felőli olvasatáról szóló értekezése, míg Bálint Angelika a tiszazugi mérgezések képi és írott feldolgozásairól beszélt. De a két kerekasztal-beszélgetés is sokakat érdekelt: az elsőn részt vevő felek az irodalom szerepét vizsgálták a szocializációban és emlékezésben, a másodikon pedig a módosult tudatállapotok irodalmi hatásairól diskuráltak.

Vizuálköltészet

Szombaton Juhász Tamás az Alien-filmek és -regények kapcsán vizsgálta a címszereplő idegen lényeket bioló­giai szemszögből, Németh Csilla Lady Gaga és Marilyn Manson torz testképeiről, mint a vizuális kultúra posztmodern Kunstkameráiról értekezett, és a költészet napjához illően több előadás is szólt a verselésről, ezúttal főként a kísérleti poétika tükrében (például poesia elettronica, versgenerátor, logo-mandala). A konferencia zárásaként rendhagyó, vizuálköltészeti bemutatót tartottak, majd bemutatták az esemény főszervezője, Áfra János „összművészeti” projektjét, a Rimetriát.

HBN-VÉZS


Debrecen - A Kultok konferencia kísérőrendezvényeként zajlott péntek este a Lilla bárban a II. debreceni slam poetry verseny döntője.


Debrecen - Az irodalom megannyi tudományterület felől értelmezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában