Másként értelmezett irodalom

Akt.:
György Péter
György Péter - © Fotó: Vékony Zsolt
Debrecen – Az irodalom megannyi tudományterület felől értelmezhető.

György Péter, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója nyitotta meg a József Attila Kör és a KULTer.hu közös szervezésében immáron negyedik alkalommal megrendezett KULTOK konferenciát.


Fotó: Vékony Zsolt Fotó: Vékony Zsolt ©

A kétnapos esemény idei fő témája az irodalom és a interdiszciplinaritás: az előadók megpróbálták az irodalmat és az irodalomtudományt egyebek mellett közelíteni a biológia, az orvostan, a pszichiátria, a teológia, a szociológia, a jogtudomány, a közgazdaságtan és az informatika tudományterületeihez, rámutatva ezzel a közös gondolkodásban rejlő lehetőségekre.


Fotó: Vékony Zsolt Fotó: Vékony Zsolt ©

György Péter beszédében arról szólt, milyen szerepe van ma, az internetes kultúra világában a nyomtatott irodalomnak. Vélekedése szerint a Gutenberg-galaxisból származó írókból ritkán válnak bloggerek, slam poetry-előadókból ritkán válnak költők.


Fotó: Vékony Zsolt Fotó: Vékony Zsolt ©

A kulturális kánonban ráadásul a szerzők egymás mellett élése, a kölcsönös érdeklődés és tisztelet már egyre kevésbé jellemző – ennek egyik oka, hogy megannyi, irodalmon kívül kánon került felszínre, s ezek más módokon „beszélnek”. Emiatt az irodalom mögött már nincsen egységes infrastruktúra, tagolt piac, ehelyett pillanatonként változó, radikális változásoknak lehetünk szemtanúi. „Az irodalom nem egységes kulturális hálózat többé, hanem a globális hálózatok egyik-másik pontján folyó lokális tevékenység. Vannak, akik az irodalomtól irodalmat akarnak és semmi mást; vannak, akik használni akarják; vannak, akik beérek egy poszt megírásával, annak lájkjával és kommentjeivel” – vélekedett.


Fotó: Vékony Zsolt Fotó: Vékony Zsolt ©

Az egyik előadáshoz pedig azt fűzte hozzá, szerinte az az irodalom halála lehet, ha már nem jelennek meg nyomtatott formában is a szövegek – példaként azt hozta fel, hogy jó eséllyel a Charlie Hebdo-ügy sem vált volna azzá, ami, ha csupán interneten jelennek meg az adott karikatúrák.

HBN-VÉZS
hirdetés