Helyi közélet

2015.04.15. 11:42

Történelmi csúcs és történelmi mélypont a gazdaságban

Debrecen - Magyarországon idén leginkább a lakossági fogyasztás húzhatja a gazdaságot.

Debrecen - Magyarországon idén leginkább a lakossági fogyasztás húzhatja a gazdaságot.Erős évkezdet volt a piacokon, a részvénypiaci árfolyamok történelmi csúcsot, a kötvényhozamok és a betéti kamatok pedig történelmi mélypontot döntöttek. Ezekről a szintekről már bizonytalan a folytatás, akkor is, ha a nagy jegybankok, a Fed és az EKB támogatja a piacokat.

A vegyes a jó

A jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben érdemes vegyes alapokban gondolkodni, amelyek többfajta befektetési eszközt tartalmaznak, így több piac teljesítményét is ki tudják használni – tanácsolják a K&H Alapkezelő szakemberei. Magyarországon az elmúlt hónapokban a kiskereskedelmi és az ipari termelési adatok is meghaladták az előrejelzéseket, így a gazdasági növekedés a korábbi várakozásokhoz képest kedvezőbben alakulhat a folytatásban. Míg az elmúlt két évben az export, addig idén leginkább a lakossági fogyasztás húzhatja a gazdaságot. A folyamatot a bérek növekedése, az olcsóbb olajnak köszönhetően alacsonyabb üzemanyagárak, a devizahitelek forintosítása, így összességében a lakosság vásárlóerejének javulása is támogat. Az EKB kötvényvásárlási programjának elindítása az MNB számára kinyitotta az ajtót a további kamatcsökkentés lehetősége előtt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában