Helyi közélet

2015.04.16. 15:39

Féltek a dolgozók, de megúszták

Debrecen - A debreceni önkormányzat majdnem két évig igyekezett a „kerítő” szerepét betölteni.

Debrecen - A debreceni önkormányzat majdnem két évig igyekezett a „kerítő” szerepét betölteni.

Az elmúlt két évben a debreceni tejüzem faliújságján többször is feltűntek a Naplóból gondosan kivágott újságcikkek, amelyekben arról írtunk, hogy a holland tulajdonos vajon lakatot tesz az üzem kapujára, vagy sikerül szakmai befektetőt találni rá.

Komoly vállalások

A meglévő termékek további gyártása bérleti konstrukcióban, egymilliárdos tőkeemelés és a jelenlegi száz fős dolgozói létszám megduplázása – ezek a főbb sarokpontjai annak a megállapodásnak, melynek keretében a hazai tejtermelők tulajdonában lévő Alföldi Tej Kft. megvásárolta az évek óta agonizáló debreceni tejüzemet a FrieslandCampina Hungária Zrt.-től. Az adásvételi szerződés aláírására azt követően kerülhetett sor, hogy az ügyletre a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa is az áldását adta. A holland multinacionális cég hazai leányvállalata a két éve megkezdett ipari és logisztikai átszervezés részeként határozott úgy, hogy a mátészalkai üzemét fejleszti, a debreceni gyártóegységet pedig megpróbálja szakmai befektetőnek értékesíteni. Ez utóbbi törekvése találkozott a debreceni városvezetés azon kifejezett kérésével, hogy a megyeszékhelyen tradicionális iparágnak számító tejipar továbbélését szolgáló megoldást próbáljanak találni. Papp László polgármester nagy örömnek nevezte, hogy a dohánygyár, a baromfifeldolgozó vagy a húsipar bezárása után ezúttal nem a tejipar megszűnése miatt kell magyarázkodni, hanem arról beszélhetnek, hogy a tejiparnak nálunk új jövőképe van.



Magyar a multitól

Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy az adásvételi szerződés aláírását követő napokban középtávú termelési együttműködést kötnek a hollandokkal arról, hogy az üzemben eddig gyártott termékek előállítása (immár bérmunkában) tovább folytatódik. Szavai szerint ez már önmagában is megalapozza a debreceni tejüzem gazdaságos működtetését. Szautner Péter, a FreislandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója elégedetten nyugtázta, hogy a megállapodás tökéletesen illeszkedik a vállalat azon törekvéséhez, hogy a dolgozók sorsát is rendezve járuljon hozzá a debreceni tejipar fennmaradásához.



Glattfelder Béla államtitkár ipartörténeti pillanatnak nevezte azt, hogy ezúttal magyar vállalat vásárolta meg egy multinak az üzemét, noha ez általában fordítva szokott történni. „Ráadásul olyan cég a vevő, aki vállalta, hogy a jelenlegi száz fős dolgozói létszámot két év alatt megduplázza” – mondta a politikus.


Kik kötöttek üzletet?

A holland tulajdonú FrieslandCampina a világ legnagyobb, szövetkezeti alapon létrejött tejipari vállalata, amely világszerte több mint nyolcvan gyárral rendelkezik, Magyarországon két gyára üzemel. A magyar cég nettó árbevétele tavaly mintegy 25 milliárd forint volt. Az Alföldi Tej Kft.-t 12 éve alapították hazai tejtermelők. Néhány évvel később megvették a felszámolás sorsára jutott Parmalat székesfehérvári gyárát, így a debreceni tejüzem a második feldolgozója az immár több mint száz tagot számláló magyar tejipari vállalkozásnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában