Helyi közélet

2015.04.03. 12:50

Nézőpont: Köztéri biodíszlet

<em>Nem kellene embereket megalázni azzal, hogy köztéri biodíszletnek használjuk őket a helyett, hogy értelmes elfoglaltságot találnánk számukra – az egyik hajdúböszörményi vállalkozó fogalmazott így a Hajdú-bihari Napló TOP 100 Klubjában annak kapcsán, hogy miközben a közfoglalkoztatás egyre nagyobb méreteket ölt, a cégek azt tapasztalják, hogy a kétkezi munkás mostanra hiánycikké vált</em>. <strong>Petneházi Attila írása</strong>.

Nem kellene embereket megalázni azzal, hogy köztéri biodíszletnek használjuk őket a helyett, hogy értelmes elfoglaltságot találnánk számukra – az egyik hajdúböszörményi vállalkozó fogalmazott így a Hajdú-bihari Napló TOP 100 Klubjában annak kapcsán, hogy miközben a közfoglalkoztatás egyre nagyobb méreteket ölt, a cégek azt tapasztalják, hogy a kétkezi munkás mostanra hiánycikké váltPetneházi Attila írása.

A vállalatvezetők szerint az a gond, hogy miközben a politikai lózungok szintjén a közmunkáltatás célja végső soron az átmenetileg (vagy éppen tartósan) talajt vesztett emberek visszavezetése lenne az elsődleges munkaerőpiacra, a törvénygyártók nem igazán igyekeznek paragrafusokkal is megtámogatni ezt az egyébként dicséretes törekvést. A segélyek osztogatásánál persze a közmunka is jobb, hiszen valamilyen kötelezettséget csak ró az állástalanokra, de nem kellene megvárni, hogy az érintettek a jelen státuszukba belekényelmesedjenek. Még nem késő úgy módosítani a közfoglalkoztatás jogi szabályozását, hogy az a köz foglalkoztatottait a privát szféra felé terelje. Jelenleg ugyanis semmiféle átjárhatóság nincs a közmunka és a versenyszféra között.


Hajdú-Bihar – A szomszédos megyékből, sőt Romániából is toboroznak munkaerőt a hajdú-bihari cégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában