Helyi közélet

2015.04.17. 07:34

Nem engedik az iskolájukat

Püspökladány - A református egyház kinőtte az épületeit, ezért újabbakra használati jogot kér az önkormányzattól.

Püspökladány - A református egyház kinőtte az épületeit, ezért újabbakra használati jogot kér az önkormányzattól.Tartózkodás és ellenszavazat nélkül, párthovatartozástól függetlenül, egyhangú döntéssel utasította el a püspökladányi önkormányzati képviselő-testülete csütörtöki, rendkívüli ülésén a református egyház kedden érkezett kérését, miszerint a Kálvin tér 8. szám alatt lévő ingatlanokat a város az egyháznak kiürítve adja át. Az épületekben sok évtized óta a Kálvin Téri Általános Iskola működik.

A rendkívüli ülésen a képviselők egyebek mellett erkölcsileg értelmezhetetlennek, jogalap nélkülinek nevezték az egyház kérését. Kifejtették: ott élő, jól működő iskola van, az iskola szerkezetén pedig nem akar változtatni az önkormányzat. Amennyiben azokat az épületeket nem használhatnák a Kálvin téri diákok, az aránytalanul nagy változást jelentene a gyerekeknek, szülőknek. Az ülésen ott volt Bartháné Balogh Anna tankerületi igazgató, aki elmondta, hogy amíg a szóban forgó épületekben oktatás folyik, addig az nem vehető ki az oktatási rendszerből.



A református egyház benyújtotta használatba vételi igényét a Kálvin Téri Általános Iskola épületeire. A kedden érkezett, az iskolai beiratkozásra időzített, ultimátum szerű levélben egyebek mellett az áll, hogy az épületeket kiürítve adja át a város az egyháznak. A képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén egyhangúlag utasította el a református egyház kérését, a jelenlegi iskolaszerkezeten sem most, sem később nem akar változtatni. Az intézmények fenntartására megvan a pénze. A KLIK sem tervez változást az intézményszerkezetben.

A 2011-ben alakult helyi református általános iskola lényegében kinőtte az egyházi kárpótlás keretében visszakapott ingatlanjait, emiatt újabb iskolaépületekre van szüksége. Építeni azonban pályázat és saját forrás hiányában nincs lehetősége. A gyermeklétszámot is figyelembe véve, számára a legkézenfekvőbb pedig az lenne, ha használatba vehetné a szomszédos Kálvin Téri Általános Iskola jelenlegi épületeit - derül ki Veress Bertalannak, az egyházi kerületi tanügyi főtanácsos nevével jegyzett levélből, amelyet a tervezett "iskolafoglalásuk" okán a Tiszántúli Református Egyházhoz eljuttatott kérdéseinkre küldött válaszként. A minisztérium segítségét kérték a helyzet rendezéséhez. Kérdéseinkre a ladányi református általános iskolától kapott válaszból kiderül, hogy kérésük a lehetőség megvizsgálása érdekében törént. Az épületeket használatba vennék és fel is újítanák azokat.

Az iskolaprobléma megoldására az intézményfenntartó és a városvezetés szülői fórumot hívott össze csütörtök délutánra. Itt a szülők kinyilvánították, ragaszkodnak az iskolához. Ezt azonban írásban is meg kell erősíteniük április 29-éig. Ezt követően születhet döntés hivatalosan a református egyház kéréséről.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában