Helyi közélet

2015.04.25. 16:46

Kihajtották az állatokat

Hortobágy - Megtartották a szokásos Szent György-napi kihajtást a Kilenclyukú hídnál.

Hortobágy - Megtartották a szokásos Szent György-napi kihajtást a Kilenclyukú hídnál.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig Szent György napjától, április 24-étől számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés.

Számos hiedelem és népszokás kapcsolódik ezen ünnephez. Mágikus, rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőkre hajtották, de gyakori volt, hogy a marhákat láncon, tojáson vezették keresztül. Azt tartották, hogy a jószágok ettől olyan erősek lesznek, mint a lánc és olyan gömbölyűek, mint a tojás.

Amíg a jószágok csergető csikósok, gulyások és pásztorok kíséretében szombat délután átmentek a Kilenclyukú hídon, a hortobágyi vásártéren Szent György-napi Országos Bio-, és Kézműves Vásárt tartottak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában