Helyi közélet

2015.04.25. 14:39

Hét trópusi betegség, amit Magyarországra is meghoz az éghajlatváltozás

Debrecen - Malária, dengue-láz, nyugat-nílusi vírus, csak néhány azok közül a halálos betegségek közül, ami Magyarország kapuján kopogtat, vagy már be is lépett az éghajlatváltozás miatt.

Debrecen - Malária, dengue-láz, nyugat-nílusi vírus, csak néhány azok közül a halálos betegségek közül, ami Magyarország kapuján kopogtat, vagy már be is lépett az éghajlatváltozás miatt.

Malária a határokon

A malária tipikus trópusi betegség, amelyet a nőstény Anopheles szúnyog terjeszt. A betegséget egy egysejtű okozza. Világszerte évente több mint százmillió megbetegedés történik, és több millió ember hal meg, zömében gyermekek.

A malária nem ismeretlen Európában, sokáig Magyarországon is súlyos járványokat okozott az akkor váltóláznak nevezett betegség. 1975-re azonban Európa maláriamentes lett, ám az elmúlt években a betegség ismét felütötte a fejét Törökországban és Görögországban, de tavaly már Szerbiában is fordultak elő maláriás megbetegedések.

Dengue-láz

A dengue-láz egy vírusos megbetegedés, amelyet az Aedes nembe sorolt szúnyogok terjesztenek. A betegséget csonttörő láznak is nevezik, mivel a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. Védőoltás nincs a betegség ellen. Mivel a szúnyog szaporodásához enyhe telek kellenek, és legalább 600 milliméter csapadék, ezért a kutatók szerint a szúnyogfaj Nyugat-Európában is elterjedhet. A szakértők szerint Magyarországon elsősorban a nyugati területeken találhat kedvező élőhelyre.

Chikungunya vírus

A vírust szintén szúnyogok terjesztik és sokáig trópusi megbetegedésnek számított, egészen 2007-ig. Ekkor Olaszországban kitört az első európai járvány, ami 200 embert betegített meg. Három évvel később Franciaországban is felütötte a fejét a betegség, ma már Albániában, Szerbiában, Horvátországban, sőt Szlovéniában is találtak vírushordozó szúnyogot. Védőoltás ez ellen sincs.

Nyugat-nílusi láz

A nyugat-nílusi láz ma már rendszeresen előfordul Magyarországon. Általában költöző madarak hozzák be a vírust, amit aztán szúnyogok terjesztenek. 2014-ben 11 beteget diagnosztizáltak, főként az Alföld területéről. A betegek zöménél a vírus tünetmentes, de a fiataloknál és az idősebb korosztálynál súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

Leishmaniasis

Ez a betegség hazánkban még szinte teljesen ismeretlen, holott világszerte évente több mint egymillióan betegednek meg. Az egysejtű által okozott megbetegedés bőrelváltozásokat, belső szervi megbetegedéseket okozhat, de akár halálos is lehet. A megbetegedést a lepkeszúnyogok terjesztik, amelyek már megtalálhatóak Horvátországban és Bulgáriában is.

Krími-kongói vérzéses láz

Terjesztője egy kullancsfaj, ami Magyarországon egyelőre nagyon ritka, ám az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá válhat. Az első, már hazánkban élő, tehát nem behurcolt példányokat 2011-ben találták meg az ország területén.

A betegség nagyon gyors lefolyású 4–5 nap alatt agyvelő-gyulladás alakulhat ki, és akár egy héten belül halált is okozhat.

A Lyme-kór

Szintén egy kullancsok által terjesztett betegség, amely ma már mindennapjaink része. Az egyre enyhébbé váló telek kedveznek a kullancsok terjedésének, így ma már a kullancsok által terjesztett Lyme-kór népbetegség. A fertőzöttek száma hazánkban elérheti az 50 ezer főt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában