Helyi közélet

2015.04.15. 08:16

Elfújja a szél a gazdareményt?

Hajdú-Bihar - A cukorrépavetésnek nagyon nem tett jót a helyenként tíz centiméter vastag portakaró.

Hajdú-Bihar - A cukorrépavetésnek nagyon nem tett jót a helyenként tíz centiméter vastag portakaró.

A hajdúszoboszlói határban gazdálkodó Örvendi Lászlóról a szakmában tudják, hogy sokat megélt ember, de az a látvány, amit a homokverés művelt idén a répavetésekkel, még őt is meglepte.

Mélyre a magot

– A közelmúlt homokviharai sávosan 8-10 centiméter vastag porréteggel terítették be a répatáblákat, magunk is kíváncsian várjuk, hogy képes lesz-e a vastag takarón áttörni a fiatal növény – osztotta meg velünk a határszemlén szerzett tapasztalatait a Magosz megyei elnöke, aki maga is úgy látja, hogy nagyon elkelne legalább 20-25 milliméter eső. Szavai szerint a csapadékot akkor kell fogadni, amikor érkezik, de tény, hogy a búzára már nagyon kellene már az eső.

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója úgy fogalmazott, hogy bár a tavaszi munkák zajlanak a határban, azt nem merné mondani, hogy minden tekintetben optimális körülmények között. – A gazdálkodók tudják, hogy mi a dolguk, de az időjárás alakulására nincs befolyásuk. Arról például nem tehetnek, hogy idén tavasszal nem képződött hólé, ami most égetően hiányzik a talajokból. 20-30 milliméter eső átmenetileg (mondjuk két hétre) enyhítené a szárazságból adódó gondokat, de összességében már legalább 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajokból. Ráadásul az őszi kalászosokra kijuttatott műtrágya is akkor tudna megfelelően hasznosulni, ha minél előbb jönne rá némi csapadék – tudatta a földművelési igazgató.

Sivatagi táj

Derecske határában vannak olyan dűlőutak, amelyeken közlekedve valóságos sivatagi felvételeket lehetne készíteni arról, ahogyan a táblákon fodrozódik a homok – tájékoztatott a nem mindennapi időjárási körülményről Békési Imre, a helyi Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. Őket most leginkább az aggasztja, hogy tíz hektárnyi olajretek-vetésük komolyan károsodhat, miként a lucerna kelése is kritikusnak látszik. A cégvezető azon az állásponton van, hogy a „tűzoltáshoz” húsz milliméternyi eső talán elég lenne, de összességében már vagy 80 milliméter csapadék hiányzik a derecskei határban a talajokból.

Komádiban még az elmúlt év őszén kezdődtek a bajok, hiszen a sáros, latyakos talajt nem lehetett normálisan felszántani. Polgár József helyi gazda elmondta, hogy ők is minimum 20-25 milliméter esőért fohászkodnak, ami így, vetés idején mindenképpen enyhítene a problémáikon. „Kéne a csapadék, az már igaz, hiszen a gyenge minőségű, hézagos őszi szántást nem igazán szerencsés porral behúzni” – szakmázott kicsit a mezőgazdász.


Itt száraz, ott vizes

A Sárréten, azon belül is Nagyrábé környékén érdekes kettősség jellemzi a határt. Vannak olyan táblák, amelyekre a sok őszi csapadék miatt máig nem tudnak géppel rámenni, míg másutt egy időre fel kell függeszteni a vetést a talaj szárazsága miatt. „A gazdatársak próbálják hengerezéssel tömöríteni a talajt, de az a helyzet, hogy minden munka úgy szárítja a földet, mint a fene” – adott hangot keserűségének Társi László nagyrábéi gazdálkodó.


Hajdú-Bihar - Korábban a hideg talaj, mostanság pedig már a száraz talaj okoz számukra fejtörést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában