Eget kémlelő gazdák…

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Hajdú-Bihar – Korábban a hideg talaj, mostanság pedig már a száraz talaj okoz számukra fejtörést.

Miközben a városi ember azt gondolhatja a szikrázó napsütésben, hogy a gazdálkodók nem is kívánhatnának optimálisabb körülményeket a szántáshoz-vetéshez, a gazdák jóval árnyaltabban látják a saját helyzetüket.

A Naplónak nyilatkozó mezőgazdászok kivétel nélkül a csapadékhiányra és a közelmúlt homokviharaira panaszkodtak, és arról számoltak be, hogy idén kétszer olyan mélyre kénytelenek vetni a napraforgót és a kukoricát ahhoz, hogy a mag jó eséllyel nedves talajba kerüljön.

Nem is olyan régen még a hideg talajok késleltették a vetést, mont pedig már a száraz talajok okoznak fejtörést. Minimálisan húsz milliméter eső kellene, hogy a tavaszi növények keléséhez és az őszi kalászosok megerősödéséhez a mostaninál némileg optimálisabb körülmények teremtődjenek” – fogalmazott Örvendi László, hajdúszoboszlói gazdálkodó, a Magosz megyei elnöke, hozzátéve, a gazdatársak ebben a helyzetben egyetlen dolgot tehetnek; az eget kémlelve fohászkodnak azért, hogy minél előbb megérkezzen a reményeiket, és persze a növényeiket éltető csapadék.

HBN-PA
hirdetés