Helyi közélet

2015.04.10. 15:03

Debrecen előnyös helyzetben van

Debrecen - A CSR Délután témája a vállalatok társadalmi felelősségvállalása volt.

Debrecen - A CSR Délután témája a vállalatok társadalmi felelősségvállalása volt.

A cívisvárosban a nagyobb cégek társadalmi felelősségvállalási programja leghangsúlyosabban oktatási célokat szolgál, hiszen továbbra is vannak hiányszakmák, így a fiatalok számára fontos, hogy vonzóvá tegyék például a mérnökképzést. Az NI Hungary Kft.-nél csütörtökön lezajlott CSR Délutánon a részt vevő felek legalábbis ezt állapították meg.

Mi az a CSR?

A CSR (Corporate Social Responsibility) nem más, mint a vállalatok felelősségvállalása. Ahogyan Takács Júlia, az eseményt szervező Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület elnöke elmondta: ez nem csak a nagyvállalatok ügye és nem egyenlő az alkalmankénti jótékonykodással, hanem egy komplex menedzsment rendszer, s legalább olyan fontos a társadalmi környezettel való termékeny és állandó kapcsolattartás. Ábrahám László, a debreceni NI vezetője arról beszélt, számukra alapvető, hogy már a gyerekeket is megszólítsák. Mentor programjuk lényege, hogy a fiatalokat kirángassák a képletek és definíciók világából, gyakorlati példákon keresztül szerettessék meg velük a mérnöki, informatikai pályákat.

Az oktatás a kulcs

A két előadást követő kerekasztal-beszélgetés egyik legfontosabb konklúziója az volt, hogy nem csak a tanulókat, hanem a tanárokat is motiválttá kellene tenni. Ábrahám László az egész oktatási rendszerben látja a probléma gyökerét. „Amíg a legtöbb uniós tagországban a GDP legalább egy százalékát fordítják az oktatásra, addig hazánkban ennek csak a felét” - világított rá, s hozzátette, ez a poroszos, elméletorientált képzési forma senkinek sem jó. Tirpák Zsolt, a Brassai szakközépiskola igazgatója, Sümegi Zsuzsanna, az IT Services kommunikációs vezetője, illetve Husi Géza, az egyetem műszaki karának dékánhelyettese ezzel egyet is értettek. Karika Rozália, az intézményfenntartó központ debreceni tankerületének tanügyi referense úgy fogalmazott, ez valóban nehézség, azonban városunk így is kifejezetten jó helyzetben van, hiszen kellően sokszínű az iskolahálózata, illetve az itt működő nagyvállalatok is nagy segítséget jelentenek.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában