Helyi közélet

2015.04.13. 16:42

Debrecen díszpolgára lett Imre László

Debrecen - A kitüntető címet a város napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen vette át a Debreceni Egyetem irodalomtörténész professzor emeritusa.

Debrecen - A kitüntető címet a város napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen vette át a Debreceni Egyetem irodalomtörténész professzor emeritusa.

Debrecen 1693. április 11-én kapott szabad királyi városi rangot I. Lipót császártól és királytól. A jeles eseményre emlékezve a városi közgyűlés minden évben ezen a napon adományoz kitüntető címeket. Az idei elismeréseket Papp László polgármester szombaton a Kölcsey Központban tartott ünnepi ülésen adta át. Díszpolgári címet kapott: Imre László irodalomtörténész, akadémikus, professzor emeritus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora, valamint Kóti Árpád Kossuth- és Jászai Mari-, valamint Csokonai-díjas színművész, a Nemzet Színésze.

Imre László 1968-ban szerzett kitüntetéses diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1969-ben az egyetem XIX. századi Magyar Irodalmi Tanszékének oktatója, 1998-tól tanszékvezető egyetemi tanára lett, 1989-1992 között a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2003-tól egy évig pedig a Debreceni Egyetem rektora volt. A Helsinki Egyetemen vendégtanár, számos nemzetközi konferenciára hívták előadónak és több fontos akadémiai megbízatásnak tesz eleget.

Fő kutatási területei a XIX. századi, valamint a kortárs magyar irodalom, továbbá a kelet-közép-európai irodalmak összehasonlító vizsgálata. Debrecen tudományos, kulturális és művészeti életében hosszú évtizedeken keresztül a Magyar Írók Szövetsége Kelet-magyarországi Csoportjának és a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának tagjaként, a Méliusz Rádió rendszeres szereplőjeként, az Irodalmi Napok felkért előadójaként és ülésvezetőjeként játszott meghatározó szerepet.

Az akadémikust 2002-ben Csokonai-díjjal, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2013-ban a Debreceni Református Teológia díszdoktorává választották. Imre László magas szintű, nemzetközileg is jelentős tudományos pályafutást és a szakmai közvélemény által számos díjjal elismert példaértékű munkásságot tudhat magáénak.

- Debreceni Egyetem -


Debrecen – A város napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen adták át a díszpolgári címeket, a Pro Urbe– és Mecénás-díjakat, a Sajtódíjat és a Kölcsey Ferenc ösztöndíjat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában