Átadták a város elismeréseit

Akt.:
Átadták a város elismeréseit
© Fotó: Matey István
Debrecen – A város napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen adták át a díszpolgári címeket, a Pro Urbe– és Mecénás-díjakat, a Sajtódíjat és a Kölcsey Ferenc ösztöndíjat.

– Elődeink megküzdöttek azért, hogy ma Debrecen egy erős, gyarapodó és fejlődő városként emlékezzen meg a szabad királyi városi rang megszerzéséről, melynek épp 300. évfordulóját ünnepeljük. Debrecent polgárainak példátlan szorgalma, városunkba vetett feltétlen hite tette erőssé – fogalmazott dr. Papp László polgármester azon az ünnepi közgyűlésen, melyet a város napja alkalmából tartottak szombaton a Kölcsey Központban.

A hagyományokhoz híven a polgármester az eseményen adta át a Díszpolgári címeket, a Pro Ubre– és Mecénás-díjakat, a Sajtódíjat, valamint a Kölcsey Ferenc ösztöndíjat.

Díszpolgári címet a város és a lakosság érdekében nyújtott példamutató munkájáért dr. Imre László irodalomtörténész és Kóti Árpád színművész kapott. Pro Urbe-díjat (melyet a helyi társadalom javára éveken keresztül munkálkodó személyek kaphatnak) vehetett át László Ákos grafikusművész Makoldi Sándor festőművész és dr. P. Szalay Emőke muzeológus.

A város gyarapodását, fejlődését szolgáló személyeknek adományozható Mecénás-díjban Ábrahám László, az NI Hungary Kft. igazgatója részesül, míg a város Sajtódíját Vojtkó Ferencnek, a Debrecen Televízió szerkesztő-riporterének és a tavaly elhunyt Petromán Lászlónak adományoztak. A Debrecenről szóló alkotások létrejöttét ösztönző Kölcsey Ferenc ösztöndíjat pedig a Csokonai Nemzeti Színház Orbán János Dénes erdélyi író A magyar Faust című drámájának a színpadra állításáért kapta.

– Akik ma a város elismerésében részesültek olyan emberi, szakmai, művészi teljesítményt nyújtanak, amelyre Debrecen büszke. Minden díjazott végtelen hűséggel adózik a város iránt, s csak ilyen adottságokkal, hozzáállással lehet szeretve alkotni ebben a városban – fűzte hozzá dr. Papp László.

HBN