Helyi közélet

2015.04.01. 17:53

Bekékül a Tilos erdő

Hajdú-Bihar - Különleges természeti értékek felfedezésére invitálják a nagyérdeműt.

Hajdú-Bihar - Különleges természeti értékek felfedezésére invitálják a nagyérdeműt.

Jó alkalom lehet a csillagvirágok és más kora tavaszi növények fotózására, megtekintésére a Hortobágyi Nemzeti Park által április 4-ére szervezett szakvezetéses túra. A kirándulás során az érdeklődők a Nagyerdő védett tölgyeseibe, különleges természeti területekre is eljuthatnak, rejtett, csak időszakosan látható értékeket fedezhetnek fel, illetve a képzett, terepi tapasztalattal is rendelkező fotósok révén az egyes fotográfiai területekbe is bepillantást nyerhetnek. Jelentős állománya a ligeti csillagvirágnak az Újszentmargita határában található Tilos erdő, ahol egy helyi alapítvány az önkormányzattal összefogva kialakított egy tanösvényt, így a program egyik állomásaként szintén lehetőség lesz megtekinteni, amint a ligeti csillagvirág virágai kékre varázsolják az üde tavaszi avart.

Érdekesség a virágról

A ligeti csillagvirágot korábban a liliomfélékhez sorolták, de ma már a külön családot alkotó jácintfélékhez tartozik. Sőt újabban a magyar neve is megváltozott, ligetiből Duna-völgyi csillagvirág lett. Ez az újkeletű név egyelőre nem vonult be a köztudatba, még a természetkutatók között sem. A 10-20 cm magas vörösesbarna tőkocsányú és virágszárú növény a kerti jácintoknál lazábban álló virágzata 4-20 virágú. A lepellevelei kékek, ibolyáskékek, a tövüknél világosak, de olykor az egész virág piszkosfehér. Mindig lombfakadás előtt virágzik, mire felette az erdő lombja teljesen kifejlődik, már a terméseit érleli és a nyár végére teljesen eltűnik az avarból. Virágzási idején sem könnyű észrevenni, hiszen az alig pár centis növényt ilyenkor már körülveszik más, üde zöld levelek. Védett növény, eszmei értéke 5000 forint. Vagyis ha valaki letépi, kiássa, vagy más módon elpusztítja, akkor tövenként ekkora bírságra számíthat. Bár sok védett növény található szabadon látogatható területen, így a csillagvirág is, aki nem jártas annyira a természetben, annak érdemes a túrához csatlakoznia, vagy az egyre szaporodó tanösvényeket felkeresnie.

HBN–KH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában