Helyi közélet

2015.04.11. 17:40

A brókerbotrány „betett”

Debrecen - Erősen megingott az általános pénzügyi bizalom, vonzóvá vált a külföldi pénzelhelyezés.

Debrecen - Erősen megingott az általános pénzügyi bizalom, vonzóvá vált a külföldi pénzelhelyezés.

A válaszadók húsz százaléka aggódik a bankjának, illetve brókercégének esetleges csődje miatt. A bizalomvesztés széleskörű: a kérdőívet kitöltők 42 százalékának erősen megingott a bizalma mind a bankok, mind a brókercégek iránt – derül ki Bankmonitor.hu felméréséből.

Külföldre viszik

A lakosságnak azonban csak kis hányada cselekedett aktívan, a válaszadók mindössze nyolc százaléka váltott pénzügyi szolgáltatót a botrány következményeként. Ha a saját megtakarított pénz elhelyezéséről van szó, számottevően felértékelődött a külföldi tulajdonú bankok és a közvetlen külföldi pénzelhelyezés jelentősége a lakosság szemében. A felmérés egyik legalapvetőbb következtetése, hogy a megtakarítással rendelkező magyarok nehéz helyzetben érzik magukat. Az elmúlt hetek botrányainak hatásaként összemosódott a bank és a brókercég intézménye.

A pénzügyi szolgáltatót váltók közül legtöbben (minden harmadik) brókercégtől bankhoz vitték a pénzüket, ugyanakkor egy nem elhanyagolható réteg (majdnem minden második) a bankból is kivette a pénzét. A válaszadók 30 százaléka már megtette a szükséges informálódást, hét százalék a közeljövőben teszi meg ugyanezt. Minden tizedik ember nyilatkozott úgy, hogy nem tud hiteles információt szerezni. A befektetésekkel kapcsolatosan érzékelt kockázatok közül első helyen van a megtakarítások értékének csökkenése (nem csalás következtében).

Emellett 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt, minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkező teljes veszteség. A bizalom legobjektívebben azon keresztül mérhető, hogy mely szolgáltatónál hajlandóak az emberek elhelyezni saját pénzüket. A felmérés egyik meglepő eredménye ebben a vonatkozásban a külföldi szereplők előretörése volt.

A legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévő bankokban van, az emberek több mint, 50 százaléka ezekre a szereplőkre bízná rá a pénzét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában