Helyi közélet

2015.03.05. 08:58

Vezető nélkül is újra kinyitják!

Debrecen - Úgy tűnik, az utolsó pillanatban sikerült rendezni az Antal Péter és az önkormányzat között elmérgesedő viszonyt.

Debrecen - Úgy tűnik, az utolsó pillanatban sikerült rendezni az Antal Péter és az önkormányzat között elmérgesedő viszonyt.

Annak ellenére, hogy az Antal–Lusztig-gyűjtemény képezte, képezi a debreceni kortárs művészeti központ alapját, nem hordozta a tenyerén a városvezetés Antal Péter tulajdonost az elmúlt években. A jogászként tevékenykedő műgyűjtő ezt ugyan nem is várta el, de a szerződésben foglaltak teljesítését igen. – Az önkormányzattal abban állapodtunk meg 2006-ban, hogy három év alatt megjelentetnek egy gyűjteményi katalógust. Amikor lejárt a határidő, arra sem emlékeztek, hogy ígértek ilyet. Javasoltam, módosítsuk a szerződést, ne legyenek szerződésszegők. A határidő azonban 2015. január 15-én ismét lejárt, s bár évekkel ezelőtt 45 milliót megszavazott rá a közgyűlés, és az anyag 85 százalékát meg is fotózták, mégsem készült el a kiadvány – mondta a Naplónak Antal Péter.

A műgyűjtő mindezek mellett a máig le nem zárult képlopási ügy anomáliáiról, az elmúlt években előtte zárva maradó ajtókról, a Modem körül kialakult bizonytalanságról is beszélt lapunknak. Néhány napja pedig úgy fogalmazott, ha rövid időn belül nem oldódnak meg ezek a problémák, akkor elviszi gyűjteményét az épp zárva tartó intézményből. Mielőtt azonban végleges szakításra kerülhetett volna sor, ebben az évben két alkalommal, február 3-án, majd március 2-án is sikerült a polgármesterrel – egyelőre csak szóban – rendeznie a vitás kérdéseket.

Jogosak a gyűjtő felvetései

Azt talán kevesen tudják, hogy nyolc éve Papp László még frakcióvezetőként kezdeményezte Kósa Lajos akkori polgármester és Antal Péter között az egyeztetést, s bábáskodott ezáltal a Modem megszületése körül. Nem csoda hát, hogy az évek óta rendezetlen viszony most, viszonylag rövid időn belül megoldódni látszik.



– Polgármesterként az egyik első intézkedésem volt, hogy megkértem a munkatársaimat arra, készítsenek egy helyzetértékelést, hogy állunk, mi az, ami teljesült a megállapodásokból és mi az, ami nem. Megkértem egy közeli ismerősömet, aki a Szépművészeti Múzeumban dolgozik jogászként, segítsen, értékeljük közösen a szerződéseket. Most nagyjából már látjuk, hogy állunk. Azt gondolom, Antal Péter felvetései több tekintetben jogosak, ám nem kívánom minősíteni a korábbi időszakban kialakult gyakorlatot – szögezte le Papp László kedden a Naplónak nyilatkozva.

Lesz rá pénz

A fideszes városvezető a szerződés tárgyát képező katalógusokról elismerte, azok valóban nem készültek el eddig. – Szóban már megegyeztünk, hogy milyen formában, terjedelemben, hány kötetben kellene megjelenjenek a következő időszakban e kiadványok. Ezt a vállalást teljesítenünk kell, Antal Pétert pedig megnyugtattam, a megfelelő ütemezésben biztosítjuk hozzá a forrást is – jelentette ki a polgármester. – Abban vagyok érdekelt, hogy Antal Péterrel teljesen rendezett viszonyt alakítsunk ki, meg tudjuk újítani a jövőre lejáró szerződést a Modemben lévő gyűjteményrészre. Már a februári megbeszélésen körvonalazódott egy állandó kiállítás lehetősége is – mondta a polgármester, hangsúlyozva: a Modem művészeti autonómiáját meg kívánják őrizni, ezért egy olyan főkurátort vagy galériaigazgatót szeretnének a tagintézmény élére, aki kitűnő kapcsolatrendszerrel, ismertséggel rendelkezik, s az elmúlt évek gyakorlatához méltó módon tudja tartalommal megtölteni az intézményt.

Hatvan nap múlva...

Antal Péter lapunknak nyilatkozva azt mondta, Ön hétfőn megígérte neki, 60 napon belül újra kinyit a Modem, ehhez pedig ő biztosít majd egy nemzetközi jelentőségű, ám eddig még ki nem állított gyűjteményrészt, várhatóan a 20. század eleji magyar avantgárd művészek, valamint a monokróm festők alkotásaiból.



Tudják tartani a vállalást? – Biztos vagyok benne, hogy már az év első felében megnyílhat a Modem, de a hatvan nap talán nem lesz elég, mivel több lépést is kell még addig teljesítenünk. Egyrészt az intézmény gondozásában lévő gyűjteményrészt kell egy restaurátor, Antal Péter és egy önkormányzati szakember segítségével felmérni, mivel a Déri Múzeum eddig csak a kortárs központ épületét vette át. Másrészt, ki kell választani a bemutatni kívánt új műveket, elvégezni azok állapotfelmérését, elkészíteni a pontos dokumentációt – válaszolta a polgármester, akitől megtudtuk, akkor is kinyit a Modem, ha még nem lesz új galériavezető az élén.

Képlopás: az önkormányzat fizetni fog

Mint arról a Naplóban folyamatosan beszámoltunk, továbbra is nyomoz a rendőrség a tavaly áprilisban, a Modem raktárából ellopott Csontváry- és Nemes-Lampért-művek ügyében. Antal Péter lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, az ügy kirobbanása után még csak egy bocsánatkérést sem kapott az önkormányzattól. A hétfői megbeszélésen azonban – bár a műkincsek biztosítási ügye még mindig rendezetlen – erről is szót ejtettek a városvezetővel. Papp László kérdésünkre úgy fogalmazott, az önkormányzat mindenképp vállalja a szerződéses kötelezettségek szerinti felelősséget, ám szeretnék megvárni a rendőrségi vizsgálat eredményét. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a korábban megkötött haszonkölcsön szerződés alapján az önkormányzat átadta a MODEM-nek a képeket, így a birtokában lévő képek megfelelő őrzéséért is a MODEM-nek kellett volna felelnie. Információink szerint a már tíz hónapja tartó nyomozás januárban lezárult volna, de meghosszabbították március közepéig.


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Debrecen - Antal Péter szerint a debreceni önkormányzat szerződést szegett.


Debrecen - Ezzel a címmel nyílt emlékkiállítás Vadász Endre grafikusművész alkotásaiból szerdán a Déri Múzeum rendezésében, a Modemben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában