Helyi közélet

2015.03.04. 08:28

Többmilliós károkozás a vád

Püspökladány - Az ügyészség szerint a néhai polgármester úgy fizettetett ki számlákat, hogy tudta, nincs mögöttük munka.

Püspökladány - Az ügyészség szerint a néhai polgármester úgy fizettetett ki számlákat, hogy tudta, nincs mögöttük munka.Komoly bűncselekményeket ró a vádhatóság a 2011-ben autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor terhére. A néhai püspökladányi polgármester és országgyűlési képviselő – állítja az ügyészség egy most, más személy ellen folyó büntetőeljárás vádiratában – annak ellenére állított ki teljesítési igazolásokat és jegyzőkönyveket, és úgy adott utasítást számlák kiegyenlítésére, hogy tudta, nincs mögöttük valós teljesítés. Polgármesterként ezzel – mutat rá a nyomozó hatóság – megszegte vagyonkezelési kötelezettségét.

Az ügynek jelenleg egy terheltje van, T. Jánosné, akit bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolnak. Az első tárgyalási nap február második felében lett volna esedékes, de védői kérésre halasztották. Az előzményekről a Debreceni Törvényszéket kérdezve megtudtuk: a rendőrség által megkezdett nyomozás a Berettyóújfalui Járási Ügyészségen „érett” vádirattá, eszerint az asszony a néhai polgármester által elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget.

Hitvány másolat

A vádirat szerint a püspökladányi képviselő-testület felhatalmazta Arnóth Sándort arra, hogy több pályázat felelőse legyen. 2008. március 3-án polgármesterként vállalkozási szerződést kötött a K. Zrt.-vel, amelyet az ügyvezető felhatalmazása alapján T. Jánosné írt alá. A szerződés szerint a cégnek 5 millió forint plusz áfa megbízási díjért – 2008. március 14-i határidővel – előzetes megvalósíthatósági tanulmányt kellett készítenie a helyi gyógyfürdő harmadik fejlesztési üteméhez kapcsolódóan.

Az ügyészség tényállása alapján a polgármester március 14-én kiállította a teljesítési igazolást, a K. Zrt. 2008. szeptember 15-én számlázott az önkormányzat részére, szeptember 22-én elkészült a érvényesítési nyomtatvány, a polgármester aláírta a kifizetéshez szükséges utalványt és még aznap a hivatal át is utalta a bruttó 6 milliós díjat. A vádirat szerint a tanulmányt valójában az önkormányzat két dolgozója készítette el, már a vállalkozási szerződés aláírását megelőzően.

A K. Zrt. számára a tanulmány elkészítése a „másolási feladatokon túl semmiféle többletmunkát nem jelentett”, a két tanulmány tartalma szinte teljesen megegyezik, olyannyira, hogy az eredeti anyag keltezése korábbi, mint a tanulmányt megrendelő szerződés dátuma.

Milliók a semmire

Egy másik vádpont egy másik vállalkozási szerződés részleteit taglalja, amelyet 2008. március 4-én kötött az önkormányzat képviseletében Arnóth Sándor a K. Zrt.-t képviselő vádlottal. Ebben az engedélyezési szintű tervekhez kapcsolódó tanulmány elkészítése volt a feladat (szintén a gyógyfürdő pályázatával összefüggésben), a teljesítési határidő március 14., a megbízás díja pedig 5,6 millió forint plusz áfa.

A teljesítést 2008. március 14-i dátummal a polgármester igazolta, a cég a számlát szeptemberben benyújtotta, Arnóth utalványozóként szeptember 22-én aláírta és még aznap elutalták a bruttó 6,7 milliót. A vádirat szerint ez a tanulmány egy 2004-es engedélyes terv, valamint az önkormányzati dolgozók által megírt megvalósítási tanulmány egyes részeinek szó szerinti másolása. A K. Zrt. nevével fémjelzett tanulmány az átmásolt szöveg megszerkesztésén, fényképek elhelyezésén, a fedőlap készítésén és az oldalak összefűzésén túl érdemi munkát nem igényelt – áll a vád­iratban.

HBN


Tudni kellett, hogy nem jogos a pénz

A vádhatóság leszögezi: T. Jánosné úgy állította ki és nyújtotta be a számlákat, hogy tisztában volt azzal, valódi munkavégzés nem volt mögöttük. Így nem is tarthatott jogosan igényt a díjazásra.

A vádirat összegzése szerint a néhai polgármester 13,7 millió forint vagyoni kárt okozott az önkormányzatnak, amelyből utólag mintegy 980 ezer forint térült meg. A kiállított, de végül nem kifizetett számlák értéke ezen felül 6,9 millió forintra rúgott, igaz, a károkozás ez esetekben elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában