Helyi közélet

2015.03.12. 18:01

Szívügye volt a nehéz sors

Debrecen - A búcsú gesztusává vált Taar Ferenc két színművének újrakiadása.

Debrecen - A búcsú gesztusává vált Taar Ferenc két színművének újrakiadása.A nemrég elhunyt Taar Ferenc író, a Csokonai Színház egykori igazgatója Bagamér község díszpolgára volt. A Bagaméri Kör azt tervezte, hogy két színművének újrakiadásával fogja köszönteni az írót 90. születésnapján, de Taar Ferenc időközben (2014. december 27.) Hajdúszoboszlón elhunyt.

A kiadvány azonban napvilágot látott, s ahogy Ruszoly József professzor köszöntőjében írja, a nyomdában postumussá vált, azaz köszöntés helyett a búcsú szellemi gesztusa lett.

A Két színmű c. kiadvány Taar Ferenc Örök harag c. szabálytalan riportját és Sírkő pántlikával c. tragikomédiáját tartalmazza, mégpedig mindkét színpadi művet az Alföld c. folyóiratból átvéve, hasonmás formában.

Az Örök haragot a győri színház mutatta be 1967-ben, két Kossuth-díjas művész, Solti Bertalan és Görbe János főszereplésével. Később játszották a szlovákiai Komáromban (Komarno) és Kaposváron, a Magyar Televízió is közvetítette az előadást. A Sírkő pántlikával bemutatójára Ruszt József vállalkozott a Csokonai Színházban, egyik főszerepét az immár Kossuth-díjas Kóti Árpád alakította, majd játszotta a Déryné Színház, továbbá a Klaipedai Drámai Színház is műsorára tűzte, s csaknem egy évtizedig repertoáron tartotta. A Magyar Televízió ezt a darabot is sugározta.

A sokoldalú Taar Ferenc ugyan elsősorban hangjátékaival (Zsuzsi nélkül, Kiáltás a Nagyerdőért stb.) és szociográfiai írásaival (Hortobágy, Tokaj stb) vívott ki magának nemzetközi szinten is elismerést, ám színpadi művei közül e kettő is dokumentálja, hogy szívügye volt a kisemberek nehéz, ellentmondásos életének irodalmi ábrázolása.

HBN–BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában