Helyi közélet

2015.03.11. 17:33

Mindenkiben ott van a hős

Debrecen - Hiszen „civilben” a Debreceni Hősök is hétköznapi emberek.

Debrecen - Hiszen „civilben” a Debreceni Hősök is hétköznapi emberek.Sokat töprengtem, hogyan lehetne megfogalmazni kik a Debreceni Hősök. Aztán eszembe jutott, egy történet, amit a több, mint 700 követőt számláló csapat Facebook-oldalán olvastam.

Ma reggel a Bethlen-Mester utca kereszteződésben egy fiatal srác jött át a zebrán. Oldalán fekete sporttáska, másik kezében mankó. Látszott a mozgásán, hogy csak valami sérülés miatti ideiglenes állapot, és nagyon idegen a tudatától. A rövid zöld miatt megpróbált sietni, de ott, a kereszteződés közepén elvágódott. Abban a pillanatban egy szó nélkül hat ember pattant oda segíteni, és egy pillanattal később már mankóstól, táskástól biztonságban átért a túloldalra, az őt segítő emberek meg ugyanolyan természetesen folytatták az útjukat, mintha az égvilágon semmi sem történt volna.”

A kezdetek

– Tizenöt-húszan kezdtük a „hősködést” még tavaly decemberben, amikor kitaláltam, szeretném olyanoknak ajándékozni a sok mikulásra kapott csokit, akik még „lemozogják”. Az elgondolásomhoz több barátom is csatlakozott, így született meg a Debreceni Hősök ötlete. Célunk, hogy élhetőbbé tegyük a várost, közelebb hozzuk egymáshoz az itt élő embereket, a hagyományos jótékonykodást pedig egy új köntösbe bújtatva „menővé” tegyük – mondta Szabó György, becenevén Gismo, hangsúlyozva: nevük nem azt jelenti, hogy valamiféle szuperhősöknek képzelnék magukat.

Apró tettek

– Azokat az embereket takarja, akik felismerik, az adott helyzetben hogyan tudnának jót cselekedni. Ezeket bárki meg tudja tenni: átadni a helyet a buszon, átkísérni egy vak embert a zebrán, elejtett tárgyat a gazdája után vinni stb. Olyan apróságok, amik segítenek a környezetünket biztonságosabbá és élhetőbbé tenni – magyarázta az ötletgazda, aki mostanra már több száz támogatóval a háta mögött, s közel nyolcvan fős aktív csapattal „hősködik”. Decemberben finomságokat ajándékoztak, februárban vért adtak – ráadásul szuperhős jelmezben, hisz fő a vidámság –, legutóbb pedig a Szent Erzsébet Otthon idős lakóit lepték meg nőnapon.

Mind több akció

– Az egyik gimis tagunk, Zsófi ötlete volt, vegyünk a piacon idős néniktől tulipánt – egy kis bevétellel segítve őket a nyugdíj mellé –, a virágokat pedig ajándékozzuk az idős otthonban élőknek. Nagyon jól sikerült. Egy kis műsort is adtunk a lakóknak, sokan közülük és közülünk is könnyekig meghatódtak. Azután pedig az utcán osztottunk ki közel száz szál virágot, melyekhez kis verset is mellékeltünk – mesélte a Next Day nevű punk-rock bandában énekesként közreműködő srác, következő akcióikat is megosztva olvasóinkkal. – Március 20-án jótékonysági koncertet adunk, ahol a klinika immunológiai intézetének gyűjtünk. Március 28-án a WWF-fel karöltve mi szervezzük a hivatalos Föld órája rendezvényt Debrecenben, hogy másnap már a Rotary Futófesztiválján gyűrjük a kilométereket – sorolta Gismo, megjegyezve: soha nem kellett kérniük, soha nem kellett agitálniuk, a tenni akaró emberek megtalálták őket, mert érezték, együtt sokkal erősebbek, mint külön-külön.

S, hogy mit szeretnének elérni? – Rövid távon, hogy Debrecenben minél több hős legyen. Kicsit hosszabb távon, hogy Debrecen a hősök városa legyen. Még tovább tekintve, hogy a többi városnak jó példaként szolgáljunk, és máshol is induljanak el hőscsoportok, aztán ha már az egész ország hősködik, jöhet Európa, majd az egész világ ˜– ütötte el humorral a nagyon is komoly terveket az első számú debreceni hős.

HBN-SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában