Helyi közélet

2015.03.27. 12:12

Egyre kevesebb a „nindzsa”

Debrecen - Javuló tendenciát mutat a lámpát használó kerékpárosok száma a városban.

Debrecen - Javuló tendenciát mutat a lámpát használó kerékpárosok száma a városban.

A Critical Mass és a Magyar Kerékpárosklub ismét lámpaszámlálást szervezett csütörtök este. Az országos kezdeményezés lényege, hogy a városok több pontján önkéntesek figyelik az este bringázókat, s feljegyzik, ki vannak-e világítva. A KRESZ alapján az alábbiak számítanak szabályos fényadó berendezéseknek: elöl fehér vagy kadmiumsárga, hátul pedig piros fényt adó lámpa (mindkettő lehet villogó is), illetve szükségesek az oldalprizmák is.

Javuló tendencia

Szanyi Gergely, a Magyar Kerékpáros Klub debreceni szervezetének vezetője érdeklődésünkre elmondta: a mostani, tavaszi akció során 20 aktivista 20 helyszínen 602 biciklistát figyelt meg. Az első és hátsó lámpával is rendelkezők száma a tavalyihoz képest 68 százalékról 72 százalékra emelkedett, a semmilyen lámpával nem rendelkező, teljesen szabálytalan kerékpárosok (nindzsák) aránya pedig 18 százalékról 12,5 százalékra csökkent.

Critical Mass is lesz

A mostani akcióba egyébként a rendőrséget is bevonták, akik a Füredi úton segédkeztek, állítottak meg kerekezőket, s ajándékozták meg őket láthatósági csomaggal – a rend őrei ettől függetlenül is kiemelten is foglalkoznak ezzel a témával a jövőben. „Próbálunk az emberek lelkére beszélni” – fogalmazott Szanyi, aki szerint a kisebb városokban, falvakban is hasznos lenne hasonló felméréseket végezni (hiszen ott is sokan ülnek kétkerekűre), így buzdította az ott élőket, csatlakozzanak a lámpaszámláláshoz, hiszen ezzel csökkenthető a balesetek száma.

A Napló arra is rákérdezett, idén lesz-e Critical Mass: „Igen, a fővárosi megmozdulással közel egyidőben, április második felében tervezzük megtartani, a részletekről időben értesítünk mindenkit” - árulta le Szanyi Gergely.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában