Helyi közélet

2015.02.03. 07:32

Nézőpont: Példát ad a kicsiség

<em>Csak sok sikert tudok kívánni a bő egy évvel ezelőtt alakult faluszövetség településtársulásnak. Nem is tudom hányadik már a sorban, de hogy van létjogosultsága, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már van vagy kétszáz tagja</em>. <strong>Kovács Zsolt írása</strong>.

Csak sok sikert tudok kívánni a bő egy évvel ezelőtt alakult faluszövetség településtársulásnak. Nem is tudom hányadik már a sorban, de hogy van létjogosultsága, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már van vagy kétszáz tagja. Kovács Zsolt írása.Azaz, ennyi önkormányzat gondolta úgy, hogy ott helye, mert valamit remél az újtól, olyat, amilyet a régiben nem talált meg. A negyedszázaddal a rendszervált(oz)ás után még mindig bontakozó demokráciánk tipikus tünete, hogy egyre másra alakulnak olyan szervezetek, amelyek feladata egy-egy csoport, réteg, közösség érdekeinek képviselete, információval való ellátása. Tagjaik között tudom - és ez egyáltalán nem igaz a szóban forgó önkormányzati társulásra -, valami ellen is hajlandók beállni egy közösségbe. Az összetartást aztán remekül élteti az akár időről-időre változó közös ellenség képe.

Lényeg: legyen mindig az, vagy aki, ami ellen fel kell lépni. Na, ilyet hiába is keresnénk az új önkormányzati szervezetben, hiszen itt a legkisebbek vannak. És tudjuk, Magyarországon a kicsinység leginkább szegénységgel, kiszolgáltatottsággal jár. Ha változtatni kell, legyen az például az önkormányzati szférában a köznevelés, közoktatás, finanszírozás, hát hol máshol, mint a kicsiken. Nos, talán éppen ez a közös érzés, erő, amely olyan pluszt tud adni az új önkormányzati közösség tagjainak, amely kikezdhetetlen, megbonthatatlan, és példát adhat más, teszem azt, ideológiai alapon szerveződött, bármilyen tartalmú csoportosulásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában