Helyi közélet

2015.02.26. 13:38

Nem vált be a gyűjtősziget

Polgár - Csak a háztartási üveget gyűjtik már külön konténerbe a kijelölt helyeken.

Polgár - Csak a háztartási üveget gyűjtik már külön konténerbe a kijelölt helyeken.Tavaly év közben álltak át a városban az új hulladékgyűjtési rendszerre, melynek lényege, hogy a lakosság új gyűjtőedényeket kapott a műanyag és papír tárolására, valamint komposztálót a szerves anyagok számára. Mint minden új, ennek a bevezetése sem ígérkezett egyszerű és gyors folyamatnak, ezért akkor még nem számolták fel a városban elhelyezett 11 gyűjtőszigetet, ahol a papírt, a műanyagot és az üveget külön konténerben kellett elhelyezni. Ám, mint a képviselő-testület január végi ülésén elhangzott, idővel ezek rendezetlenné és kezelhetetlenné váltak, ezért azokat felszámolták. Így azonban nem megoldott a háztartási üvegek elhelyezése az új rendszerben, ezért a képviselők úgy döntöttek, hogy a szolgáltatónak, a Hajdúsági Hulladékkezelő Nonprofit Kft.-nek a város kilenc pontjára üveggyűjtő konténereket kell kihelyeznie. Amennyiben ez sem válna be, akkor a kft.-nek gyűjtőudvart kell kialakítania erre a célra.

Még szokni kell a rendszert

A polgármester arról is beszámolt, hogy az hulladékgazdálkodás rendszer egy olyan problémát is okozott, amelyben a lakosságnak és a szolgáltatónak is volt szerepe. Ebben a rendszerben ugyanis a szolgáltató csak azokat a kukákat ürítette ki, melyeken a tavalyi matricát már ideire cserélték. Ahogy az az új dolgokkal lenni szokott, most is többen elfelejtették az „érvényesítést”, így ott maradt a szemetük. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kérte a szolgáltatót, máskor ne hagyjanak ott elszállítatlan hulladékot, még akkor sem, ha a matrica jelzi a szolgáltatási díj befizetését.

A polgármesteri beszámolóból az is kiderült, hogy a közmunkaprogramban a tervek szerint 8 pályázatot készítenek elő. A hosszú távú közfoglalkoztatásban érintett 50-60 emberen túl további 250-nek a 10 hónapos foglalkoztatását dolgozzák ki. A mostani, február 28-ai zárását követően, várhatóan március 15-e tájékán indul az új program – tette hozzá Tóth József.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában