Helyi közélet

2015.02.25. 13:56

„Azt hittük, a Trend a trendi”

Pocsaj, Létavértes - Olvasónk és a házastársa is milliós értékű portfóliót jegyzett; most verik a fejüket a falba.

Pocsaj, Létavértes - Olvasónk és a házastársa is milliós értékű portfóliót jegyzett; most verik a fejüket a falba.

A Buda-Cash Brókerház körüli botrány 24 óra leforgása alatt akkora hullámokat vetett, amelyek a fővárostól egészen a román határ menti Pocsajig és Létavértesig értek. Ott élő olvasóink beszámolója szerint mindkét településen a hajdanvolt takarékszövetkezet (mai nevén Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRG)) fiókját szerda reggel megrohanták a pénzükért aggódó ügyfelek. „Tudja, az már csak úgy van, hogy vidéken a takarék a bank” – mondta egyikük.

Hittek a reklámnak

– Tavaly nyáron a Buda-Cash Brókerház nagy elánnal reklámozta a Trend Portfólió nevű befektetési csomagot, mondván, hogy változó kamatozású termékről lévén szó, aminek az éves hozama akár a 15 százalékot is elérheti. Elhittük, hogy a Trend a trendi, betértünk hát az ÉRG helyi fiókjába, és náluk vásároltuk meg a brókerház kínálta portfóliót – utalt saját történetük előzményére pocsaji olvasónk, aki, csakúgy, mint a házastársa, milliós tételben vásárolt az egy évre szóló befektetési csomagból. Arra már nem is emlékszik, hogy pontosan milyen értékpapírokból állt össze a portfólió, csak az maradt meg az emlékezetében, hogy baj esetén a Befektetés-védelmi Alap 6 millió forintos értékhatárig kártalanítja a pénzintézet ügyfeleit. Ma is ebbe a mondatba kapaszkodik. Meg abba, hogy a bajával nincs egyedül. Szavai szerint szerda reggel hat órakor már vagy 60-80 elkeseredett ember várta Pocsajban, hogy kinyisson végre a bank.

Csak a mesében…

Visszatérve az akár 15 százalékos hozam ígéretére, olvasónk szerint olyan csak a mesében volt, az ő számításaik szerint átlagosan maximum 5 százalékot hozott volna a pakk. „De csak volna, hiszen az első két-három hónapban eleve nem járt utána kamat, amikor meg járt volna, jól rátették az adót, úgyhogy a kamatunknak „csengettek”. Legutóbb is jött a számlaértesítő, amiből kiolvasható volt, hogy egyelőre kész ráfizetés nekünk ez a befektetés. Már csak a mostani botrány hiányzott, hogy a tőke teljes összege felett se rendelkezhessünk” – próbálta megértetni velünk a családja lehetetlen helyzetét a hölgy, hozzátéve, hogy munka után bemegy Debrecenbe.. Kérdezni se kellett, mindjárt a „miért-re” is rátért: valamelyik banknál gyorsan nyitok egy másik folyószámlát, hogy legalább a jövő hónaptól a fizetésünket tudja hová utalni a munkahelyünk.

Sokak problémája

Orvos Mihály bagaméri polgármester sokak nevében emelte fel a telefont, hogy elmondja: náluk és a környező falvakban sok család szenvedheti meg a Buda-Cash Brókerház körüli botrányt. – Sok gazdálkodónak az ÉRG Banknál van a számlája, ezért fennáll a veszélye annak, hogy a tavaszi munkák idejére nem jutnak hozzá a (néha milliós összegű) földalapú támogatáshoz. De problémát okozhat a közmunkások kifizetése is, ha a számlájuk az említett pénzintézetnél van. Mi például Bagamérban úgy döntöttünk, hogy az érintett közmunkásoknak készpénzben adjuk oda a járandóságukat, csakhogy ezt nem minden település képes megtenni – sorolta a nehézségeket.


Orvos és polgármester

Pórul járt ügyfelekkel beszélve kiderült, hogy van olyan megyénkbeli polgármester, aki magánszemélyként „égette meg magát” az Észak-magyarországi Regionális Bank betéteseként, és olyan vidéki háziorvosról is tudunk, akinél a praxis zavartalan működtetésében okoz kisebb-nagyobb fennakadásokat az, hogy a betéti társaság annak idején az ÉRG Banknál nyitott számlát.


Debrecen – Amíg a Buda-Cash budapesti központját a rendőrség lezárta, addig a debreceni fiókba gond nélkül bejutottunk kedd délután, miután bejelentkeztünk a kaputelefonon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában