Helyi közélet

2015.02.09. 08:42

Eladó a volt csillagvizsgáló

Debrecen - Hét év alatt több mint tízezer látogatója volt a Borbíró téri létesítménynek.

Debrecen - Hét év alatt több mint tízezer látogatója volt a Borbíró téri létesítménynek.

Eladná az önkormányzat ingatlanvagyonát kezelő Cívis Ház Zrt. az Újkertben, a Borbíró tér 5. szám alatt lévő ház 15. emeletén található volt csillagvizsgálót. A hirdetés szerint az alig 10 négyzetméteres építménynek nincs irányára, ajánlatot várnak rá.

Társadalmi munkában

A csillagda történetének egyik legjobb ismerője, ­Zajácz György, debreceni csillagász, aki már a kupola 1982-es, 1983-as kialakításában is közreműködött. Lapunknak elmondta: a helyszín kiválasztásakor az akkor még Szabó István altábornagy térnek nevezett mai Borbíró térről tudták, hogy nem ideális, de azért még jónak tűnt. Mellette szólt a csaknem 50 méteres magasság. Amivel viszont nem kalkuláltak, a ház szellőzőiből a tetőn keresztül kivezetett elhasznált meleg levegő feláramlása, amely gyakran zavarta a megfigyeléseket.

Az alumínium lemezekből készült házikó 400 óra ingyen végzett társadalmi munkával épült fel. A teendők zömét a Magnitúdó Amatőr Csillagász Kör tagjai heten-nyolcan végezték, akikhez időnként alkalmi munkások is csatlakoztak. Az 1994. áprilisában tartott megnyitón Kulin György mondott beszédet.

A forgatható csillagvizsgálóban egy tíz centiméteres lencsés Zeiss távcső kapott helyet, amely annak ellenére remeknek bizonyult, hogy az egykori NDK-ban készült. (Ezt a távcsövet a mai napig használják a Zsuzsi-vonat végállomásánál néhány éve épült új csillagvizsgáló toronyban.) A Borbíró téri létesítményből egyebek mellett napszűrővel a Napot, éjszaka a Holdat, holdfogyatkozásokat, a Naprendszer bolygóit, a Merkúrnak a Nap előtti áthaladását figyelték meg. Számos neves csillagász, űrkutató is tartott ott előadást.

Elfogyott a pénz

A Halley–üstökös felbukkanásakor 1986. tavaszán volt olyan este amikor több százan álltak sorba a lépcsőházban azért, hogy bejuthassanak. Az eladott jegyek alapján hét év alatt több mint tízezer látogatót regisztráltak. A legtöbb bemutatót azért tartották hétfőnként, mert akkoriban a hét első napján még nem volt magyar nyelvű tévéműsor.

A rendszerváltás után a csillagvizsgálót 1991-ben elsősorban finanszírozási problémák miatt zárták be. (Korábban a Kölcsey Művelődési Központ biztosított a működéshez pénzt). A megszűnésben közrejátszott a fényszennyezés felerősödése – például új közvilágítási lámpák felszerelése – és az oda irányuló nagy forgalom miatt az épület lakóival kialakult konfliktus is. A kupolát csak kézzel tudták a megfelelő irányba forgatni, mely művelet hangos zajjal járt. – Ezután én érzelmi okokból oda soha többet nem mentem fel. Még annak ellenére sem, hogy sok szép emlék köt oda – jelentette ki Zajácz György.

Fontos megjegyezni, hogy a Nagyerdőn, a Botanikus Kertben néhány nap múlva megnyit a közelmúltban épült Agóra Tudományos Élményközpont, amelynek tetején egy új csillagvizsgálót is létesítettek és úgynevezett felfújható planetárium is lesz.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában