Helyi közélet

2015.01.18. 11:21

Medgyessy új "otthona"

Balmazújváros - Az Antal-Lusztig gyűjtemény mintegy kétszáz darabja költözik a Semsey Kastélyba.

Balmazújváros - Az Antal-Lusztig gyűjtemény mintegy kétszáz darabja költözik a Semsey Kastélyba.

Az ország egyik legjelentősebb Medgyessy Ferenc gyűjteménye kerül a balmazújvárosi Semsey Andor Múzeumba, miután az erről szóló haszonkölcsön szerződést a napokban aláírja a helyi önkormányzat, valamint a 82 festményt és grafikát, illetve 120 plasztikai alkotást biztosító dr. Antal Péter, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa. A több mint 200 millió forint értékű Medgyessy-hagyatékot 2020. januárjáig kezelheti a felújított Semsey Kastélyban működő intézmény.

Miért éppen Balmazújváros, esetleg megrendült a bizalma a festménylopást követően a debreceni múzeumokban? - kérdeztük dr. Antal Péter műgyűjtőt. - Bár az áprilisban a Modemből ellopott Csontváry és Nemes Lampérth művek továbbra sincsenek meg, töretlen a bizalmam az intézményben, s jó kapcsolatot ápolok annak vezetőjével, de úgy gondolom, a művészetet nem szabad centralizáltan működtetni - válaszolta az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa, hozzátéve: örömmel látná, ha Balmazújváros Magyarország Otterlójává válna.

HBN-SZFÁ


A balmazújvárosi "múzeumcsinálók" mertek nagyot álmodni, most bizonyíthatják rátermettségüket. tovább >>>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában