Helyi közélet

2015.01.26. 17:42

Birkanyáj is lehet „jégtörő kos”

Hajdú-Bihar - A gazdák szerint az összefüggő vízborítás alatt egy-két hét alatt megfullad az őszi vetés.

Hajdú-Bihar - A gazdák szerint az összefüggő vízborítás alatt egy-két hét alatt megfullad az őszi vetés.Miközben a városlakó ember elégedetten dörzsölheti a tenyerét a késő ősziesen enyhe időjárás miatt (például a megfizethető fűtésszámla láttán), a gazdák nem feltétlenül örülnek annak, hogy idén eddig gyakorlatilag elmaradt a tél. Legyen bár az illető egyéni gazdálkodó, vagy nagyüzemi vezető, valamennyien arra várnak, hogy a mínuszok megritkítsák a kórokozókat és a kártevőket a birtokaikon. De nem ez az egyetlen előnye annak, ha télen beköszönt a fagy…

Hóról álmodik

– A rovarok gyérítésében, a gombák és egyéb kórokozók pusztításában ugyanúgy a segítségünkre lehet a fagy, mint a mezei pocok elszaporodásának a megakadályozásában. A gond csak az, hogy egyelőre nem igazán vannak komolyabb fagyok. A másik probléma az lehet, hogy ha továbbra is így esik az eső, akkor a mélyebb fekvésű területeken előbb-utóbb meg fog állni a víz, és ha ez kiterjedt jégtakaróvá dagad, az bizony felszaggathatja a vetések gyökerét – avatott be a szakma rejtelmeibe Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója, aki arról is beszélt, hogy milyen időjárást tartana optimálisnak a tél hátralévő részében. Szavai szerint az lenne az ideális, ha nappal nem lenne több, mint mínusz öt fok, éjszaka süllyedhetne kicsit mélyebbre a hőmérő higanyszála, és mindeközben érkezne egy laza, friss hótakaró, mondjuk nyolc-tíz centiméter vastagságban. „Az országot járva sok helyen azt látom, hogy nemcsak kukorica, de itt-ott napraforgó is maradt kint a földeken. Ezekről a víz borította területekről lehet, hogy már nem lesz értelme betakarítani a növényt, ami sok esetben gombával és más kórokozókkal fertőzött. A takarmány-értéke ezért szinte a nullával egyenlő, szerintem kár lenne miatta tönkretenni az erőgépekkel a fellazult talajt” – fogalmazott a vezérigazgató.

Fagyra várva

Örvendi László, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) megyei elnöke szerint az enyhe tél abból a szempontból jó, hogy a kalászos gabonák még most is fejlődnek, a késői vetésűek meg tudtak erősödni. Ugyanakkor (tette hozzá a maga is gazdálkodó szakember) mostmár keményebb fagyokat szeretnének, hiszen azok hathatósan megritkítanák a rovarokat és a gombákat. – Az őszi vetésnek kedvez a fagyhatás, és a porítás miatt jót tesz a talajok szerkezetének is. A nálunk használatos búzák genetikailag úgy vannak kódolva, hogy ha nem kap fagyot, akkor gyengébben, vagy adott esetben nem is kalászol a növény. A legrosszabb egyébként az, amikor a földeken összefüggő víztakaró áll, hiszen az alatt egy-két hét alatt megfullad a vetés. A jég annyival jobb, hogy ha sikerül feltörni (gyűrűs hengerrel, vagy miként az őseink tették, a birkanyájat használva jégtörő kosként), akkor a növény alatta is elegendő levegőhöz jut - utalt a parasztember agyafurtságára Örvendi László. Tapasztatai szerint az összefüggő víztakaró ezekben a hetekben leginkább a megye sárréti területein okoz komoly fejtörést a mezőgazdasági termelőknek.

- Petneházi Attila -


„A február rossz ember”

Ez az enyhe tél jelen pillanatban a határban nem használ és nem is árt semminek, hiszen nyugalmi

állapotban vannak a növények. Ugyanakkor arra számítok, hogy már nem sokáig lesz ez így – válaszolta

megkeresésünkre Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója, aki azt tapasztalja, hogy

egy-egy növénynél már kezdenek a hajtások megindulni, mintha tavasz lenne. – A kártevők áttelelése

problémát okozhat, miként az is, hogy az enyhe tél kifejezetten kedvez a mezei pocok szaporodásának. –

Azt tartja a mondás, hogy „a február rossz ember”, hát mi nem bánnánk, ha ez a rossz ember a jelenleginél

zordabb idővel köszöntene ránk. A talajoknak jót tenne a mínusz 8-10 fok, és ha jön a fagy, akkor akár

több tíz centi vastag jótékony hótakarót is el tudnék képzelni – jelentette ki Kiss Zoltán.


Hajdú-Bihar - A feltört jégtakaró is elviselhetőbb a növényeknek, mint az összefüggő vízborítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában