Helyi közélet

2015.01.14. 18:08

Akarják is, meg nem is az utat

Debrecen - Azért nem lehet köves út, mert sok helyen olyan keskeny az utca, hogy egy autó is alig fér el.

Debrecen - Azért nem lehet köves út, mert sok helyen olyan keskeny az utca, hogy egy autó is alig fér el.Siralmas helyzet uralkodik közlekedési szempontból a város központjától nem messze, a Hatvan utcai kertben, a Gohér és a Délibáb utcákban. Miközben sorra épülnek ott a társasházak, egyre több kisgyermekes család költözik oda, nagyobb eső, vagy hóolvadás idején térdig sárban, vízben lehet csak közlekedni. Így kezdődik az az olvasói levél, amelynek szerzője arról számol be, hogy mire a gyerekekkel eljut az öt percre lévő iskolába, olyan, mintha iszapbirkózáson vett volna részt. Budai Réka arról is ír, hogy miközben a környéken minden út le van aszfaltozva, addig a Gohér utcát évente 2-3 alkalommal csak „legyalulják”. Ennek ellenére egy eső után ismét kezdődik előröl az egész. Mint írta: az autóknak sem tesz jót ez az út, tönkremennek tőle a lengéscsillapítók.

Beleépítkeztek az útba

A polgármesteri hivatal illetékese szerint jelenleg sem a Gohér utca szilárd burkolattal még nem rendelkező szakaszán, sem a Délibáb utcában nincs meg az előírásoknak megfelelő szélesség ahhoz, hogy szilárd burkolatot lehessen építeni.

A szükséges ingatlanrészek biztosítása érdekében az önkormányzat tavaly tavasszal felmérést végzett a Délibáb és a Gohér utcai ingatlantulajdonosok körében. A megkeresetteknek kevesebb mint 23 százaléka mutatott tárgyalási szándékot a területek átadására. Amíg nincs meg a megfelelő szélesség nem kezdenek hozzá a munkához!

Tizedes utca

A Gohér és a Délibáb utcai helyzethez hasonló állapotokra panaszkodott Júlia telepi, a Sámsoni utat és a Kard utcát összekötő Tizedes utca egyik lakója.

A polgármesteri hivatal illetékesének válasza szerint az önkormányzatnál évek óta az a gyakorlat, hogy azoknak az utcáknak az esetében, ahol még nincs szilárd burkolat, az érintett ingatlanok tulajdonosai kezdeményezik, hogy a város segítse elő az útépítés megvalósítását, valamint vállalják a szükséges önerő megfizetését. A Tizedes utcában lakók még nem adtak be ilyen kérelmet, tehát nincs ilyen információja az önkormányzatnak.

Az utca szilárd burkolattal való ellátásának feltétele, hogy valamennyi közmű kivitelezési munkái befejeződjenek (víz, szennyvíz, gáz, gyenge- és erősáram hálózatok), mivel az újonnan épülő burkolatot öt éven belül nem lehet felbontani.

HBN-OCs


Ingyen, pénzért

Mivel az útépítéssel az ingatlan értéke is növekszik, az önkormányzat első lépésként azt kezdeményezi, hogy ha lehetséges, a szükséges ingatlanrészeket a tulajdonosok ingyenesen ajánlják fel közterület céljára. Ez a kezdeményezés általában nem jár sikerrel. Ha az útépítést ennek ellenére mégis el kívánja a város végezni, akkor a polgármesteri hivatal először felértékelteti a szükséges ingatlanrészeket és azokra vételi ajánlatot tesz. Ekkor derül ki, hogy a tulajdonosok milyen árra gondoltak. Ha nem jön létre az adásvétel, akkor a hivatalnak – értékbecslés alapján – lehetősége van kisajátítási eljárás kezdeményezésére, melynek eredményeképpen a tulajdonosok az értékbecsléssel megállapított árat kaphatják meg ingatlanrészükért. Az önkormányzat csak abban az esetben tudja megvásárolni, vagy kisajátítani az útszélesítéshez szükséges területeket, amennyiben erre rendelkezésre áll a költségvetésben a fedezet. Kisajátítás esetén az eljárás akár évekig is elhúzódhat – közölte a helyhatóság illetékese.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában