Helyi közélet

2014.12.01. 12:00

Toldra is jutott a segítségből

Az Igazgyöngy Alapítvány ötödik alkalommal vett részt az Élelmiszerlavina programban.

Az Igazgyöngy Alapítvány ötödik alkalommal vett részt az Élelmiszerlavina programban.Berettyóújfalu - Országosan több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta (szántóföldi- és zöldség vetőmagokat nemesítő, előállító, forgalmazó cég) Élelmiszerlavina programja. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány ötödik alkalommal vett részt a kezdeményezésben.

Az Élelmiszerlavina lényege, hogy a cég által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben – szakmai felügyelettel – burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztettek, majd ezt odaadták a környéken élő időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek, mondta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke hangsúlyozta: a jótékonysági kezdeményezés révén 2014-ben 37 önkormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékű vetőmagot, amelyeket összesen 67 hektárnyi termőföldbe vetettek el tavasszal.

A saját kertben

A program révén idén csaknem 170 tonna termény került nehéz sorsú emberekhez, mondta Czigány Tibor, a vetőmagelőállító vállalkozás ügyvezető igazgatója. A segítségen túl fontos az is, hogy a résztvevők megtanulhatják, hogyan hasznosítsák a saját kertjüket, s ezáltal visszataláljanak a munka világába. Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg kihasználatlan kiskertekben ismét egészséges élelmiszernövények termesztésébe kezdjenek a családok, az Élelmiszerlavina ezt a célt is szolgálja, tette hozzá Czigány Tibor.

 

Önfenntartásuk kialakítására

A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány esélyteremtő munkájának egyik ága Toldon a mélyszegénységben élők önfenntartásának kialakítására, fejlesztésére irányul. Így a megtermelt 3,5 tonna élelmiszer egy részét az alapítvány által szervezett közösségi rendezvényeken használták fel, melyek nyitottak voltak a falu egész lakossága számára. A kertprogramhoz az egészséges táplálkozást megismertető eseményeket is szerveztek, ahol közösen készítették el a termelt javakat. Amit nem használtak fel a közösségi rendezvényeken, azt kiosztották a családoknak.

-HBN-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában