Helyi közélet

2014.12.04. 11:39

Megerősítik a Berettyó töltését

Debrecen, Berettyóújfalu - A fejlesztés több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő mintegy 70 ezer embernek.

Debrecen, Berettyóújfalu - A fejlesztés több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő mintegy 70 ezer embernek.

Végéhez közeledik a Berettyó folyó töltésének rekonstrukciója Berettyóújfalu és Szeghalom között. A három és fél milliárd forintba kerülő beruházás keretében csaknem 44 kilométer hosszan erősítik meg a vízfolyás töltését – tudtuk meg a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság sajtótájékoztatóján. A szervezet vezetője, elmondta: a töltés magasságát a mértékadó vízszint fölötti 1 méteres szintre, keresztmetszetét legalább 4 méter koronaszéllességre építik ki.

Bakonszeg és Szeghalom között a töltés 27 kilométer hosszon szilárd burkolatot kap, melyet a helyiek és a turisták kerékpárútként használhatnak. A Berettyó árvízvédelmi töltéseit 32 olyan műtárgy keresztezi, melyek segítségével a vízügy szakemberei a töltés mögött összegyűlő belvizet a folyóba vezetik. Ezek közül 25-öt felújítanak. A Bakonszeg térségében elkészült új töltéshez egy új műtárgyat is készítenek. A védelmi központok, gátőrtelepek közül 15-öt felújítanak, illetve a kismarjait és a csökmőit újjáépítik. A munkák befejezését a jövő év május végére tervezik.

Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló projektnek köszönhetően jelentősen javul az árvízi biztonság a térségben – tájékoztatott Bara Sándor.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában