Helyi közélet

2014.12.16. 15:20

Hagyományőrzés a határ mentén

Körösszegapáti - A cifrakalács és az oláhpalacsinta mellett tánc és kézműveskedés is volt.

Körösszegapáti - A cifrakalács és az oláhpalacsinta mellett tánc és kézműveskedés is volt.A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája, Körösszegapáti önkormányzata és a helybeli általános iskola karácsonyi hagyományőrző napot rendezett a településen a napokban.

Az eseménynek otthont adó kultúrházban gyülekeztek az érdeklődők. A karácsonyi ünnepkör egyik legszínesebb formáját elevenítették fel a körösszakáli és a körösszegapáti iskola tanulói. Magyar és román nyelven énekeltek, regöltek. A bihari románok turkajárás szokásának bemutatója nagy érdeklődést váltott ki a megjelentek körében. A körösszakáli csoportot Far Éva tanítónő, a helybeli szereplőket Sáfrányné Berényi Mária tanítónő és Oláh Ildikó tanárnő készítették fel a bemutatóra.

Külön érdekessége volt a hagyományőrző napnak, hogy a felnőttek megsütötték az itt élők hagyományos süteményét, a cifra kalácsot, lekváros-hájas tésztát, a lekváros kiflit, a kapros lepényt, a káposztás bélest és az oláh palacsintát.

A kultúrházban megrendezett bemutató után az iskola termeiben a Bihari Népművészeti Egyesület tagjai karácsonyi kézműves játszóházzal várták az érdeklődőket.

HBN–VJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában