Helyi közélet

2014.12.18. 17:28

Elismerést hozott Leó

Debrecen - A szuperszámítástechnika fellegvárává válhat Debrecen.

Debrecen - A szuperszámítástechnika fellegvárává válhat Debrecen.A 308. helyre került az új debreceni szuperszámítógép azon a nemzetközi TOP500-as listán, amelyre német kutatók a legkiválóbb szupergépeket rangsorolják. Hazai rendszerek több mint tíz éve nem értek el ehhez hasonló eredményt — jelentette be csütörtökön Stefán Péter, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet munkatársa. Kiemelte, a Leó névre hallgató szuperszámítógép munkába állításával olyan tudományos szimulációk végezhetők el, amelyek gazdaságosabbá és gyorsabbá tehetik a tervezési és tesztelési-mérési szakaszokat. — Az új központ Szilárd Leóról kapta a nevét, ezért bízunk benne, hogy a fizikuséhoz hasonló eredményekről számolhatunk be. A szuperszámítógépet, amely január közepére készül el teljesen, úgy alakítjuk ki, hogy az a későbbiekben tovább bővíthető legyen — tette hozzá.

Tízszer erősebb

Gaál István, a Debreceni Egyetem hallgatói kapcsolatának rektorhelyettese úgy fogalmazott, a gép jelenléte új tudományos eredményekhez vezethet. Ugyanis mint mondta, a szuperszámítógépet nem csupán az informatikusok és fizikusok, de az orvosok, valamint a nyelvészek is alkalmazzák. Hangsúlyozta, utóbbiaknak a gép használata kiváló lehetőség arra, hogy hosszú szövegekben vizsgálják egyes szavak gyakoriságát. — Az egyetemnek már van egy szuperszámítógépe, de a most készülő tízszer nagyobb teljesítményű. Reményeink szerint a következő években Debrecen a magyar szuperszámítástechnika fellegvárává válhat — jegyezte meg a rektorhelyettes.

HBN


Debrecen - Már szerelik a szakemberek a Szilárd Leóról elnevezett szuperszámítógépet a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában