Helyi közélet

2014.12.19. 09:46

„Éhes disznó makkal…”

Hegedűs Miklós szerint Magyarországnak nem is lett volna szüksége a Déli Áramlatra.

Hegedűs Miklós szerint Magyarországnak nem is lett volna szüksége a Déli Áramlatra.Budapest, Debrecen. „Éhes disznó makkal álmodik” – így kommentálta a Gazprom vezérigazgatójának a szavait Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. igazgatója. A Gazprom-vezér a minap arról beszélt, hogy ha a Déli Áramlat gázvezeték eléri a török-görög határt, akkor Oroszország szinte a nullára csökkenti az Ukrajnán keresztül történő gázszállításait.

Öngyilkosság lenne

Hegedűs Miklós úgy véli, hogy a Déli Áramlatra a magyarországi gázellátás szempontjából nem volt szükség, ezért aztán nem tragédia, hogy a beruházásból mostanra „füstbe ment terv” lett. – A 2020-as évek elejéig a hazai földgázfogyasztás a jelenlegi, évi 9 milliárd köbméter körül ingadozik majd, és Európában is csak nagyon visszafogott gázfogyasztás-bővülést várnak az elemzők az elkövetkező hat-nyolc évben. Éppen az oroszországi események bizonyítják, hogy az oroszok számára a kőolaj- és a földgázexport alapvető jelentőségű, a költségvetésük fő pillérei ezek. Politikai öngyilkosság lenne részükről, ha mindenféle mondvacsinált indokok miatt a jelenlegi szállítási útvonalakat lezárnák. Ennek az esélye a gyakorlatban a nullával egyenlő – mondta.

Számunkra szerencsés

Az energiapiaci elemző szerint a mostani helyzet a magyar gazdaság számára annyiban még kedvez is, hogy a Déli Áramlat megépítéséhez az országnak nem kell hozzávetőleg 1 millird euró hitelt felvenni. „Egyébiránt megkezdődött a próbaüzeme az északi gázvezetéknek, tehát adott esetben hazánk más irányból is kaphat földgázt, ha úgy adódna. És akkor még nem beszéltem az enyhe télről, valamint a csordultig feltöltött stratégiai gáztározóinkról” – folytatta a gondolatmenetet Hegedűs Miklós. Szerinte Oroszország egész egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy ezzel zsarolja a kelet-európai államokat vagy akár a teljes európai közösséget.

A látszat néha csal

A szakember a Déli Áramlat „elfordítása” kapcsán emlékeztetett, hogy a beruházást Putyinék valójában nem az uniós tiltakozás miatt állították le, hanem azért, mert az orosz gazdaság szorult helyzetében nem engedhetik meg maguknak a saját erőből történő finanszírozását. Hitelfelvételre pedig az USA és az EU

által Oroszország ellen meghirdetett embargó miatt nincs lehetőségük. – A Déli Áramlatnak a megépítése a török-görög határig már csak azért is értelmetlennek tűnik, mivel abban a térségben nincs igény évi 60 milliárd köbméternyi plusz gázimportra. Ezért azt gondolom, hogy ez a megaprojekt is hamarosan lekerül a napirendről – osztotta meg velünk a gondolatait a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója.

Tartósan olcsó benzin

Hegedűs Miklós szerint az üzemanyagárak zuhanása fogyasztói oldalról nézve, rövid távon nyilván számos előnnyel jár. Ugyanakkor meggyőződése, hogy a jelenlegi irreálisan olcsó nemzetközi olajárak (hordónként 106 dollárról 46 dollárra zuhant a fekete arany ára) nem tarthatók. – Egy hordó olaj kitermelési költsége az arab államokban 8-10 dollár, Oroszországban 35 dollár, Amerikában pedig 50 dollár körül van. Ebből következik, hogy hosszabb távon az olaj ára valahol a 46 és a 106 dollár között áll meg; ha így lesz, az az üzemanyagok piacán is tartósan olcsóbb, bár a mostaninál azért drágább fogyasztói árakat jelent majd – nézett a jövőbe a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában