Helyi közélet

2014.11.25. 16:42

Hegyi tájkép a víz alatt

Debrecen - Negyven ország 500 pályaműve közül választották a legjobbnak Veréb Gábor akváriumát.

Debrecen - Negyven ország 500 pályaműve közül választották a legjobbnak Veréb Gábor akváriumát.Fiatal kora óta a vízi világ szerelmese a díszállat-kereskedőként dolgozó Veréb Gábor, akit az akváriumban létrehozott tájképének köszönhetően november elején a világ legjobb akvakertészének kiáltottak ki.

- Az akvarisztika ezen ága nem olyan régre nyúlik vissza, mintegy 15 éve űzik, bár amióta létezik akvárium mindig is tartottak benne növényeket, csak a „körítés” változott. A vízinövények mesteri gondozásával nyílt meg a lehetőség a víz alatti tájképek létrehozására. Nyilvánvalóan ehhez kellett az is, hogy a dekorálásra használatos anyagok, kövek, fák, illetve a növények palettája szélesedjen - fogalmazott a szakember, aki 3 évvel ezelőtt akadt erre a hobbira az interneten.

Átalakulások

Veréb Gábor elmondta, az akváriumi növényeket ugyanúgy kell gondozni, mint a kertet, csak például fűnyírás helyett a mohát vágják ollóval. - A szaktudás elengedhetetlen ehhez a hobbihoz, hiszen minden növénynek más az igénye: a különböző körülmények akár teljesen meg is változtathatják kinézetüket. Eltérő tápoldat és fényviszony között egy zöld vízinövény például vörös vagy lila színben pompázhat. A sikerhez nagy türelemre és precizitásra is van szükség, a díjnyertes akvárium például 6 hónap alatt készült el - avatott be a hobbi rejtelmeibe.

500 pályamű

Akvarisztika világbajnokságot Japánban és Amerikában rendeznek, Veréb Gábor az utóbbit nyerte meg. Az AGA Aquascaping Contest elnevezésű versenyt a 2000-es évek óta rendezik meg, melynek keretében az elkészült akvárium fotóját interneten keresztül kell beküldeni. Idén rekordszámmal neveztek: több mint 40 ország, 500 pályaműve versengett a minél jobb helyezésekért. - A kiírásban mérettől és fajtától függően több kategóriában lehetett nevezni. Külön öröm számomra, hogy az egyik legkedveltebb kategóriában (120-200 liter) sikerült a képzeletbeli dobogó legfelső fokára lépnem - hangsúlyozta az akvakertész.

Veréb Gábor mint kifejtette a fenntartható akváriumok híve, ezért az egyszerűségre törekedett a 152 literes díjnyertes akváriumnál is, s mindössze két típusú növényt használt a kialakításhoz.

- Mindig is szerettem volna egy dioráma jellegű medencét építeni, mégis az elképzelés lassan öltött testet. A makett szerű táj megvalósítása nehezebb volt mint gondoltam, hiszen az arányok és erővonalak kivitelezése roppant nehéz, főleg úgy, hogy víz alatt a növények jól is érezzék magukat. Azt hiszem talán ezt értékelték legjobban a zsűritagok is - jegyezte meg. Mint kiderült a fotót sem volt egyszerű elkészíteni, ahhoz is megfelelő gyakorlat és tehetség szükséges. Nem volt mindegy mikor fotózzák az elkészült remekművet, hisz erős segédvilágítás mellet nem lehet beszűrődő más idegen fény. - Egyébként az sem mindegy a képen, hogy hol helyezkednek el a halak, hiszen ők is a tájkép elemei, ezért nagyon sok fotóból kellett kiválasztani a megfelelő képet. Megvan ennek a műfajnak is a szépsége, szerencsémre a fiam ez ügyben kisegített – közölte a világbajnok.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában