Helyi közélet

2014.11.10. 15:04

Embert öltek az elszabadult kutyák

Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa ma helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa ma helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2014 júliusában Cz. S. G. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 2 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás érdekében, a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása és téves minősítés miatt, felmentésért fellebbeztek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint Cz. S. vádlott és Id H. S. sértett ingatlana egymás melletti területen voltak Nagyhegyesen. A vádlott ingatlanrészén hosszabb idő óta 8 nagytestű kutyát tartott vagyonvédelmi okokból. A kutyák nem voltak megkötve, sem elzárva, többször elkóboroltak a tanyáról, amit az arra járók jeleztek Nagyhegyes illetve Hajdúszoboszló jegyzőjénél. Emiatt a vádlottat 2008-ban és 2010-ben szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítették. A vádlott 2010 márciusában ingatlanát 2 méter magas drótkerítéssel körbekerítette, a területre való bejutást pedig kapu biztosította. Előfordult azonban, hogy a kapuszárnyak nyitva maradtak, így a kutyák ismét elkóborolhattak.

2010 novemberében a vádlott délelőtt a tanyán tartózkodott, szalmabálát szállított a közeli szántóföldjéről az ingatlanra. Időközben a sértett is megérkezett a tanyájára. A vádlott kutyái időközben az ingatlanról kijutottak és annak közelében, a kaputól nem messze megtámadták a sértettet. A férfinak esélye sem volt a 8 nagytestű kutyával szembeni védekezésre. A földre rántották, ruházatát leszaggatták és testszerte megszámlálhatatlan harapást ejtettek rajta, majd a vádlott udvarára vonszolták. Miután a sértett mozdulatlan maradt, az állatok megnyugodtak és őt körbevéve abbahagyták a bántalmazását. A vádlott kb. 10-15-perc múlva érkezett vissza a tanyára. Észlelve a történteket azonnal hívta a mentőket, akik a Kenézy Gyula Kórházba szállították a sértettet. Id. H. S. elszenvedett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy 2 nap múlva elhunyt.

- Debreceni Ítélőtábla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában