Helyi közélet

2014.11.21. 10:44

A mellrákról nem elég októberben beszélni

Debrecen - Ma már a 20-30-as korosztályt is veszélyezteti a betegség.

Debrecen - Ma már a 20-30-as korosztályt is veszélyezteti a betegség.

Hétezerrel nő évente hazánkban az emlőrákos betegek száma. Egyharmaduk belehal, pedig az időben felismert daganat gyógyítható. A magyar nők körében a mellrák a második leggyakoribb daganatfajta a tüdőrák után, az érintetteknek mégis csak a fele megy el szűrésre. – Egy egy centiméteres, áttét nélküli daganat esetében a tízéves túlélési esély 90 százalék fölött van. Ma már nagyon hatékony kemo-, hormongátló- és biológiai terápiák állnak rendelkezésre, melyek segítségével meg lehet gyógyulni az emlőrákból. Az operációk többsége pedig emlőmegtartó műtét, köszönhetően az új sebészeti eljárásoknak – fogalmazott Horváth Zsolt egyetemi docens.

A páciensek eddig főként a 65 év fölötti korosztályból kerültek ki, de egyre jellemzőbb, hogy fiatalabb, akár már 20-30 éves hölgyeknél is jelentkezik. Bánfi Ildikó mellráktúlélőnél 11 évvel ezelőtt, 34 évesen diagnosztizálták a kórt. Az orvosi kezelés mellett a gyógyulásban sokat segített számára a Budapesten megismert egyéni és csoportos pszichoterápia, melyet Ildikónak köszönhetően ma már a cívisvárosi betegek is ingyenesen igénybe vehetnek a DEKK Onkológiai Tanszékén.

DO,HBN


Debrecen - Az emlődaganatos hölgyek egyik legnagyobb próbatétele a haj elvesztése. tovább >>>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában