Helyi közélet

2014.10.04. 13:52

Frissebb navigáció volna a megoldás

Debrecen - A GPS-ek elavult szoftverei miatt „tévedésből” jönnek be a városba.

Debrecen - A GPS-ek elavult szoftverei miatt „tévedésből” jönnek be a városba.

Aki naponta csúcsforgalomban autózik a 4-es főút városon átvezető szakaszán, annak feltűnhetett, hogy az utóbbi időben újra megnövekedett a kamionforgalom. Mi lehet ennek az oka, hiszen éppen ettől hivatott megszabadítani Debrecent az elkerülő út. Válaszért a Magyar Közút Zrt.-hez fordultunk.

A tavaly februárban átadott elkerülő útnak, mint minden újonnan épült útszakasznak, van egy felfutási ideje, mire a közlekedők felfedezik, rászoknak a használatára. A kezdeti időben a nehézgépjármű-forgalom valóban lassabban talált rá az útra, annak ellenére, hogy minden szükséges helyen ki van táblázva az elkerülő. Ennek oka, hogy sokan régebbi adatokat használó GPS-szel közlekednek, közlekedtek. Az újak már felajánlják a sofőröknek ezt az alternatív útvonalat, de a régebbiek nem, így a GPS-t követve bevezetnek a városba kamionosok. Ez ellen a közút nem tud tenni semmit, hiszen a szoftverek cseréje költséges a fuvarozóknak.

Egyébként a zrt.-nek nincs tudomása arról, hogy az elmúlt hetekben a 4-es főút Debrecen belterületi szakaszán megnövekedett volna a nehézgépjárművek forgalma. A legfrissebb forgalomszámlálási adataik alapján naponta 5035 egységjármű használja az elkerülőt – kaptuk a választ Pécsi Norbert kommunikációs osztályvezetőtől.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában