Helyi közélet

2014.10.16. 14:20

A társasági adót nem akarta megfizetni

Debrecen - Több tízmillió forint társasági adó megfizetését próbálta elkerülni egy végelszámolás alatt lévő adózó az Észak-Alföldön.

Debrecen - Több tízmillió forint társasági adó megfizetését próbálta elkerülni egy végelszámolás alatt lévő adózó az Észak-Alföldön. A jegyzett tőkéjét és tőketartalékát nem pénzbeli hozzájárulással emelte, amelynek célja lényegében a tagi kölcsön eltüntetése volt. Akciója nem járt sikerrel, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai felismerték a szabályszerűnek álcázott, ám jogsértő szándékot.

A NAV kiemelt figyelmet fordít a végelszámolás alatt álló adózók kötelező záró ellenőrzéseikor a tagi kölcsön elengedésére, illetve a kivezetésre. Az adózóknak ezzel kapcsolatban ugyanis akkor keletkezik adófizetési kötelezettségük, amikor a tulajdonosok a tagi kölcsön ingyenes elengedéséről döntenek. A céget csak akkor lehet törölni, ha a tagok valamennyi kötelezettséget rendeznek.

A vizsgált adózónak a tevékenységzáró-mérleg adatai alapján nagy összegű, (esetenként több százmillió forint) rövid lejáratú kötelezettsége volt a társaság jogi személyiségű tulajdonosával szemben. Mivel a cég nem tudta a kölcsönt visszafizetni, ezért a kötelezettség összegét nullára csökkentette úgy, hogy a tőketartalék összegét, valamint a jegyzett tőkét is minimális összeggel megemelte.

A NAV álláspontja szerint a jegyzett tőke emelésének célja elsősorban egy új tevékenység finanszírozása. Ezért a jegyzett tőke emelésére végelszámolási eljárás alatt – a társaság megszűnésére tekintettel – nem kerülhet sor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában