Helyi közélet

2014.09.09. 19:48

Önkormányzat 2014: Több mint 50-en izgulnak Debrecenben

Hajdú-Bihar - Kedden 147-re emelkedett a nyilvántartásba vett debreceni jelöltek száma.

Hajdú-Bihar - Kedden 147-re emelkedett a nyilvántartásba vett debreceni jelöltek száma.Pontosan 200-an szeretnének önkormányzati képviselők lenni Debrecenben – derül ki a valasztas.hu-n közölt adatokból és a debreceni Helyi Választási Iroda (HVI) közleményéből. Közülük 147 jelöltet már nyilvántartásba vettek, 52-en egyelőre még várnak erre, míg egy a 7-es körzetben indulni szándékozó független jelentkezőt elutasítottak.

A hétfői adatokhoz képest újdonság, hogy a döntésre váró képviselőjelöltek között immár megtalálhatók a Lehet Más a Politika jelöltjei is, ők egyelőre azonban nem kaptak zöld utat. Ugyanez a helyzet a Magyar Munkáspárt négy aspiránsával és párt polgármesterjelöltjével, Varga Imrével is.

Eldőlt viszont, hogy a már korábban nyilvántartásba vett dr. Papp László (Fidesz), Varga Zoltán (DK) és Kósa Márta (Civil Fórum) mellett Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik), dr. Dobrossy István (DISZ), illetve Madarasi István (MSZP) neve is biztosan rajta lesz a szavazólapon.

Kompenzációs listát kedden 16 óráig állíthattak a pártok. Ezidáig ezt a Fidesz-KDNP, az Együtt, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Civil Fórum tette meg. A HVI-től kapott tájékoztatás szerint a bolgár, a görög, a német, az örmény, a roma, a román és a ruszin kisebbség indul a nemzetiségi választásokon a megyeszékhelyen.

4-en a megyei listán

Kedd este ülésezett a megyei Területi Választási Bizottság, ahol a megyei közgyűlési listák sorsolására is sor került. Ezen – sorrendben – a DK, a Jobbik, az MSZP és Fidesz-KDNP szerepel majd – tudtuk meg dr. Lipták Jánostól, a megyei önkormányzat jegyzőjétől. Erre a listára a debrecenieket kivéve a megye valamennyi településének lakója szavazhat.

Ahogyan arra már korábbi cikkünkben utaltunk, megyénk több településen is csak egyetlen jelölt indul a polgármesteri székért. Ez azt jelenti, hogy e helységekben gyakorlatilag eldőlt, ki vezeti a következő öt éves ciklusban a települést, izgulni pedig legfeljebb képviselő-testületek összetétele miatt lehet. Ezek a települések a következők: Bihartorda (Módos Imre Fidesz-KDNP), Derecske (Bakó István, Fidesz-KDNP), Esztár (Szécsi Tamás, független), Folyás (Magyar Sándor, független), Fülöp (Hutóczki Péter, független), Hortobágy (Vincze Andrásné, független), Mezőpeterd (Pap Miklós, független), Nagyrábé (Tiszai Károly, FIDESZ-KDNP), Téglás (Czibere Béla, független), Tiszagyulaháza (Mikó Zoltán, független), Újiráz (Furák Károly, független), Újszentmargita (Csetneki Csaba, független), Vekerd (Juhász István, független).

HBN


Noha még több mint egy hónap van a választásokig, számításaink szerint 13 megyei településen, köztük Tégláson és Derecskén már eldőlt, ki lesz a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában