Helyi közélet

2014.09.26. 19:50

Sok a tisztázásra váró jogszabályrészlet

Debrecen -  140 oldalas anyagot dolgozott ki a Debreceni Törvényszék és Ítélőtábla bíráiból alakult munkabizottság arra a pénteki konferenciára, amelyen a szabálysértési ügyek esetében az ország 20 törvényszéke között meglévő jogértelmezési különbségek megszüntetésére tettek javaslatokat a résztvevők.

Debrecen -  140 oldalas anyagot dolgozott ki a Debreceni Törvényszék és Ítélőtábla bíráiból alakult munkabizottság arra a pénteki konferenciára, amelyen a szabálysértési ügyek esetében az ország 20 törvényszéke között meglévő jogértelmezési különbségek megszüntetésére tettek javaslatokat a résztvevők. A problémás eseteket tíz pontban összegezte a dokumentum, és portálunkkal dr. Balla Lajos, a Debreceni Törvényszék elnöke ismertette azokat.

– Vannak olyan esetek, amikor nem derül ki a szabálysértésről szóló törvényből, van-e helye fellebbezésnek. A pénzbírság átváltoztatásával kapcsolatos szabályoknál sem egyértelmű a jogszabály: ha nem fizeti meg a bírságot a terhelt, ki váltja át elzárásra a szankciót? A cselekmény helye szerinti szabálysértési hatóság, vagy, ahol lefutott a bírság, esetleg a lakóhely szerinti hatóság? Ez például olyannyira kérdésessé vált, hogy a Kúria elnökhelyettese hívta fel a bírósági elnökök figyelmét azonos szemlélet kidolgozására. Kulcsfontosságú a közlekedési szabályok megítélése is, hiszen mindannyian közlekedünk, s vétünk a szabályok ellen, hol akaratlanul, hol szándékosan – mondta. Ezen kívül szóba került többek között a közérdekű munkát, a költségviselést, a kártérítést és a tankötelezettség megsértését érintő jogszabályok esete is.

HBN


Debrecen – A szabálysértési eljárások többsége a közlekedési szabályok megsértése miatt indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában