Helyi közélet

2014.09.05. 14:09

Faültetés az áldozatok emlékére

Debrecen - A DKV hét dolgozója vesztette életét munka közben a II. világháborús bombázásokban.

Debrecen - A DKV hét dolgozója vesztette életét munka közben a II. világháborús bombázásokban.

A város történetének egyik legszomorúbb napja 1944. június 2-a volt, amikor a szövetséges csapatok több hullámban bombázták a települést. 102 repülő több mint 200 tonna bombát dobott le.

Azon a verőfényes délelőttön is megszólaltak a légvédelmi szirénák, de mivel a korábbi hónapokban Budapest bombázása alkalmával rendszeresen ugyanez történt, – miközben itt akkor semmi nem volt – a helyiek nem vették komolyan a riasztást. Ezekkel a mondatokkal kezdte beszédét dr. Papp László alpolgármester péntek reggel a DKV Salétrom utcai telepén.

A Fidesz-KDNP polgármester jelöltje a folytatásban arról beszélt, hogy 1944. június 2-án, a II. világháború legtöbb áldozattal járó támadása zajlott Debrecen ellen, melynek következtében 1200 lakos vesztette életét, a sebesültek száma meghaladta a 700-at. A bombázás célpontja a Nagyállomás és annak sínhálózata volt, de a pontatlan navigáció miatt a környékben nagyon komoly anyagi kár is keletkezett. Több épület, köztük a törvényszék megsemmisült.

A DKV Salétrom utcai telephelyén hetvenhét különböző erejű légibomba csapódott be, megsemmisítve a tekercselő, a festő, az asztalos, a felújító és a forgácsoló műhelyt, három motorkocsit, az 1943. januárban forgalomba állított három sínautóbuszt, egy budapesti és öt debreceni pótkocsit, valamint a Petőfi téri igazgatóságot. A pályák és a felsővezetékek szintén kárt szenvedtek el.

A júniusi és a szeptemberi hasonló akciók során a közlekedési cég dolgozói közül – szolgálat teljesítés közben – heten estek áldozatul. A rájuk való emlékezés jegyében a Salétrom utcai telepen most egy parkot hoztak létre melybe a vállalat vezetői hét kis fát ültettek el.

HBN-OCs


Az áldozatok

Czura Ábel, villamos kalauz, Hamza József, előmunkás, Kiss Elek, villamos kalauz, Madarász Erzsébet, villamos kalauz, Molnár Erzsébet, takarítónő, Perecsényi Imre, szerelő, lakatos Szigetfalvi Ferenc, villamos kalauz

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában