Helyi közélet

2014.09.26. 19:23

A grafika születését ünneplik

Debrecen - <em>500+1 – Az európai grafika ünnepe</em> címmel, rendhagyó kiállítássorozattal emlékezik az első rézkarc elkészítésére a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete.

Debrecen - 500+1 – Az európai grafika ünnepe címmel, rendhagyó kiállítássorozattal emlékezik az első rézkarc elkészítésére a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete. A csütörtökön kezdődött tárlategyüttes több helyszínen, többek között a Debreceni Egyetemen és a Kölcsey Központban is várja a látogatókat.

– Az előző évben múlt ötszáz éve, hogy Urs Graf mester áttette rézlemezre Albrecht Dürer Szent Jeromost ábrázoló lapját. Ez a legrégebbi, ismert karc. A kiállítás 500+1 elnevezése ennek állít emléket, a +1 év pedig az idei évet jelöli – fogalmazott a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján Tamus István grafikusművész.

Kónya Ábel képzőművész kiemelte, a Debrecenben létrehozott gyűjtemény rendkívül sokszínű, annak ünnepe pedig egyben a grafika szeretete is.

– A mesterség és művészet európai hatásai érezhetően jelen voltak a debreceni grafika első századaiban, ugyanis a kereskedők vándorlása során egyre szélesebb közönséghez jutottak el a különböző technikák – emelte ki Gáborjáni Szabó Botond, a Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója.

HBN-SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában