Helyi közélet

2014.08.25. 09:55

Vörösmartysok Nagybányán

Nagybánya, Debrecen - 2013 őszén indult a TOPGAME projekt 9 ország részvételével, melynek célja többek között, hogy a különböző országok hagyományos szabadtéri játékait ismerjék meg a gyerekek, illetve játékosan szerezzenek ismereteket a partner országok kultúrájáról, hagyományairól, iskolarendszeréről.

Nagybánya, Debrecen - 2013 őszén indult a TOPGAME projekt 9 ország részvételével, melynek célja többek között, hogy a különböző országok hagyományos szabadtéri játékait ismerjék meg a gyerekek, illetve játékosan szerezzenek ismereteket a partner országok kultúrájáról, hagyományairól, iskolarendszeréről.

A tanév során meglátogatták a török, az olasz, a spanyol és a román partneriskolát.

2013/14-es tanévet a nagybányai (baia mare-i) Scoala Gimnaziala "Alexandru Ioan Cuza" iskola fogadta a delegációkat, közöttük 12 magyar diákot és 4 pedagógust. Az iskola kiválóan szervezett és tartalmas programot kínált az 5 napra. Már a bejáratnál nagyon érdekes kiállítás fogadta a csoportot, amelyben az összes partnert bemutatták, illetve a projekt eseményeit, projekttermékeit. Szívet melengető volt látni, hogy nem feledkeztek el az évfordulóját ünneplő magyar játék alkotójáról, Rubik Ernőről sem.

Megismerkedtek a román iskola- és vizsgarendszerrel, találkoztak az oktatásirányítás helyi vezetőjével, kérdéseket tehettek fel. A diákok ezalatt különböző osztályok életében vettek részt: matematika, természetismeret, technika, testnevelés, angol órák vendég diákjai voltak.

Az iskolaelőkészítős kisdiákok máramarosi hagyományokat mutattak be a pedagógusoknak nagy lelkesedéssel, hagyományos viseletben. A végén lehetőség volt felvenni a kikészített felnőtt méretű ruhákat. Szintén az előkészítős diákok közreműködésével láthattak egy hagyományos szabadtéri játékokat bemutató órát sok-sok vidámsággal.

Minden partner beszámolt az előző találkozó óta elvégzett munkáról, a litván, illetve a spanyol nemzeti nap eseményeiről. A pedagógusok megbeszélésén szó esett a projekt első évének értékeléséről, az újabb feladatok kijelöléséről, melyet az őszi bulgáriai találkozóig kell elvégezni.

Az iskola színes gálaműsorral kedveskedett a kultúrpalota színpadán, ahol minden osztály bemutatta a produkcióját: hagyományos és modern táncokat, énekeket.

Városnézés során megismerkedtek az Ásványmúzeum kincseivel, a Művészeti Múzeumban a nagybányai festőiskola alkotásaival, illetve modern textilművészeti alkotásokkal, majd a Néprajzi Múzeumban, a skanzenben az igazgató úr fogadta a delegációkat, majd frissen sütött kenyérlángost kínáltak népviseletbe öltözött asszonyok. Az esti programok során is szerepet kaptak a hagyományok: zene és tánc formájában, melyet nagyon élveztek a diákjaink. Ekkorra már szoros barátságok szövődtek a román, a magyar és a bolgár gyerekek között.

Egész napos kirándulás során megtekinthették a Vidám Temetőt, a Kommunizmus Múzeumát, illetve a Barsana Kolostort. Ellátogattak a nagybányához közeli Suiorba, ahol felvonó vitte fel a csoportokat pisztrángos tóhoz. A libegőn nagy élmény volt a csend, a jó levegő, a látvány. A látogatás során természetesen a hagyományos máramarosi ételeket is megkóstolták, amelyek nagyon finomak, ízletesek voltak.

A romániai programot a magyar delegáció koltói látogatással zárta. Megnézték a Petőfi Múzeumot, a Teleki kastély kertjét, Teleki Sándor sírhelyét és ittak a Vajda forrás vizéből.

Az első Comenius évük lezárásaként megállapították, hogy nagyon sok feladatot elvégző, színes programokat felmutató esztendőt zártak, remekül együttműködő iskolákkal, sok tapasztalattal és élménnyel. Köszönet ezért a partnereknek, iskola pedagógusainak, a szülőknek és a gyerekeknek.

A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hívta életre a Comenius Koordinátorok Klubját, melynek célja, hogy a projekteket koordináló pedagógusoknak Debrecenben legyen egy fóruma, ahol tapasztalatokat cserélhetnek. Az országosan is újszerű kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így a következő tanévben is folytatják a "klubéletet" különböző helyszíneken.

A projekt második évében, 2015. áprilisában kerül sor a debreceni találkozóra, amelyre izgatottan készülnek az intézmény tanárai és diákjai, hogy emlékezetes napokkal kedveskedjenek a nyolc országból érkező diákoknak és pedagógusoknak.

- Seressné Barta Ibolya, tanár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában