Helyi közélet

2014.08.08. 14:29

Pénzzel teszik vonzóbbá a praxist

Hajdú-Bihar - A betegellátás megoldott, de a kistelepülések szeretnének saját orvost.

Hajdú-Bihar - A betegellátás megoldott, de a kistelepülések szeretnének saját orvost.Magyarországon – az Országos Alapellátási Intézet 2014. július 1-jei adatai szerint 195 olyan háziorvosi praxis van, amelybe hosszabb-rövidebb ideje nem találnak doktort (tavaly ilyenkor 218-at tartottak nyilván). Ebből megyénkben 7 helyre várnak gyógyítót, a legtöbbet, 35-öt Borsod-Abaúj-Zemplénben, míg a legjobb a helyzet Zalában, ahol mindössze 3 praxis üres.

Augusztus elsején az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága bejelentette: ötszáz millió forintos kerettel szeretné támogatni az ellátatlan háziorvosi praxisok betöltését. 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek azok a pályázók, akik vállalják, hogy legalább 4 évig a praxisban dolgoznak.

– A legnagyobb probléma az 500-1000 fős kistelepülések háziorvosi ellátásánál, hogy a finanszírozásból nem lehet kihozni a praxis működtetését és elfogadható életvitelt is folytatni – mondta dr. Perecz György, aki 40 éve háziorvos Bakonszegen, és hosszú időt helyettesített üres praxisokban a bihari térség községeiben.

– Ma egy 600-1000 lelkes faluban havonta bruttó 700-800 ezer forint finanszírozás jár a praxisoknak, ebből kell minden költséget fedezni. Ha szerencsés helyzetben van az orvos, akkor valamelyik közeli városban ügyeletet vállalhat, ritkábban egy kórházba is bedolgozhat megfelelő szakvizsga birtokában; ezekkel kiegészítheti jövedelmét – magyarázza a doktor. Tapasztalatai szerint az emberek azt szeretnék, ha 24 órában rendelkezésükre állna a falu gyógyítója, de ez ma már nem szükséges a jól működő ügyeleti rendszernek köszönhetően. Nem csak anyagi problémák miatt nem vonzó a háziorvosi szakma, hanem azért sem, mert a kis praxisokban igen kevés a sikerélmény – véli.

HBN

A teljes cikk a Hajdú-Bihari Naplóban olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában