Helyi közélet

2014.08.17. 15:08

Farmer Expo: tudomány, szakma, üzlet

Debrecen - Idén már 23. alkalommal ad otthont a Farmer Expo-nak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa augusztus 17-20. között.

Debrecen - Idén már 23. alkalommal ad otthont a Farmer Expo-nak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa augusztus 17-20. között.

A Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és a 9. HORTICO Zöldség - Gyümölcs - Kertészeti Szakkiállítás, ahol több mint 300 kiállító 17 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit és szolgáltatásait. 2014. augusztus 17-én, 10 órakor nyitja kapuit a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

A rendezvény több mint két évtizede segíti a gazdálkodókat és a mezőgazdasági ágazat szereplőit a kapcsolatépítésben, üzletkötésben és a kapcsolatok ápolásában.

A hagyományoknak megfelelően számos szakember-találkozó, szakmai fórum, fajtabemutató és tenyészállat bírálat gazdagítja a programot. A szakkiállítást évről-évre telt házas szakmai konferenciák kísérik, amelyek a komplex ismereteken túl aktuális témákat dolgoznak fel.

Augusztus 18-án a Debreceni Egyetem szakemberei többek között a Technikai és technológiai újdonságok a kertészetben című konferencián előadásaikkal kívánnak hasznos ismereteket közvetíteni a kertészeti szakma képviselőinek. Emellett az érdeklődők a zöldség - és gyümölcsfeldolgozás gépeivel, öntözéstechnikával és különböző kertészeti eszközökkel is megismerkedhetnek.

Ugyanezen a napon három hazai egyetem képviselője a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel a juhtenyésztők számára felnőttképzési program közös indításáról ír alá megállapodást.

Kiemelt figyelmet kap a Kitörési pontok a mangalicatenyésztésben című szakmai tanácskozás, ahol többek között a sertéssel kapcsolatos kutatások és fejlesztések, a mangalicából készült élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi vonatkozásairól is képet kaphatnak a résztvevők.

Augusztus 19-én a DAGENE nemzetközi tanácskozásra érkező kutatók és állattenyésztők a Duna-medence térségében fellelhető veszélyeztetett őshonos állatfajták védelméről adnak tájékoztatást.

A Funkcionális élelmiszerek című konferencián több előadás hangzik el a legaktuálisabb kérdésekről, emellett természetesen kóstolót is tartanak a bemutatott termékekből.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztéstani Tanszék szakmai segítségével az állattenyésztési kiállítások mellett idén is gazdag lovas programok várják az érdeklődőket.

Kiemelten fontos szerepet kap a rendezvényen a sertés, juh, kecske, ló, szarvasmarha és baromfi állatfajták bemutatása, népszerűsítése. A látványos tenyészállat felvezetés, show-bírálat és tenyészállat-árverések évek óta a szakkiállítás leglátványosabb elemei.

A legnagyobb létszámban és területen a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók mutatják be eszközeiket, szolgáltatásaikat, így idén sem lesz hiány újdonságokból, amelyek egy részét az országban egyedülállóan „márkafüggetlen”, 4 napos Talajművelési bemutatón is megtekinthetnek a gazdák, akik emellett megismerkedhetnek a legújabb növényvédelmi technológiákkal, valamint vetőmagtípusokkal.

A rendezvényt emellett gazdag közönségprogramok is színesítik. Az állatpavilonokban minden nap tartanak fajtabemutatókat, az állatbemutató téren pedig látványos lovas- valamint magyar népi fogatkultúra performanszokat, ember és lóerők vetélkedőjét láthatja a nagyközönség.

A kiállításon önálló pavilonban mutatkozik be a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Nyíregyházi Kutatóintézet, a Karcagi Kutatóintézet valamint a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Kutató Intézet.

A Farmer Expo 2014.augusztus 17-től augusztus 20-ig naponta 10-18 óra között várja a látogatókat a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjában (Debrecen, Böszörményi u. 138.)

A részletes program ide kattintva megtekinthető.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában