Helyi közélet

2014.07.18. 11:51

Nem felénk kerülnek a gépek

Debrecen - A debreceni reptéren nem tapasztaltak megnövekedett légiforgalmat.

Debrecen - A debreceni reptéren nem tapasztaltak megnövekedett légiforgalmat.

Sem a Wizz Air menetrend szerinti járatai, sem a charter gépek nem járnak a kelet-urkajnai régió irányába, így a debreceni repülőteret ebből a szempontból nem érinti a csütörtök délután lelőtt Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépének tragédiája.

– Nem érzékeltünk azóta megnövekedett légi forgalmat, bár mi csak 3200 méterig használjuk a légteret, míg a nagy utasszállítók jellemzően 8-10 ezer méter magasan repülnek – mondta a Napló megkeresésére az Airport-Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója péntek délelőtt. Sápi Tamás hangsúlyozta, a cívisvárosi légikikötő bármely utasszállító (így az interkontinentális járatok) fogadására is alkalmas. – Repterünk magas, 7-es katasztrófavédelmi kategóriába sorolt, így felkészültek vagyunk – tette hozzá.

A vezető szerint azonban nem életszerű, hogy Debrecenben szakítsák meg útjukat a gépek. – Egyrészt azért, mert az Eurocontroll által jóváhagyott repülési terv szerint közlekednek, s ha most el is kerülik a kelet-ukrajnai régiót, akkor is más útvonalat választanak. Másrészt a kerülő miatt eleve több üzemanyagot vesznek magukhoz, egy közbülső le- és felszállás ugyanis nagyobb kerozinfogyasztással járna. Ráadásul ehhez előbb a járatokat üzemeltető légitársaságoknak kell a reptérrel szerződni. Ilyen megkeresést viszont eddig nem kaptunk – mondta Sápi Tamás.

HBN-FÁ


Budapest, 2014. július 17., csütörtök (MTI) - A Wizz Air további intézkedésig egyetlen járata sem repül át Kelet-Ukrajna felett - közölte a légitársaság csütörtökön az MTI-vel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában