Helyi közélet

2014.07.22. 17:55

Dzsessz a fák árnyékában, az évfordulók fényében

Debrecen - Világhírű szaxofonos is játszik a 43. Debreceni Jazznapokon a hétvégén.

Debrecen - Világhírű szaxofonos is játszik a 43. Debreceni Jazznapokon a hétvégén.

– A Debreceni Jazznapok az ország legrégebbi, közel fél évszázada folyamatosan megrendezett dzsesszfesztiválja. Az idei kétnapos rendezvényen, a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a hazai neves előadók mellett egy világsztár, Joe Lovano is várja a dzsesszrajongókat – jelentette be a keddi sajtótájékoztatón Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető–helyettese.

Maloschik Róbert, a rendezvény művészeti tanácsadója úgy fogalmazott, az idei jazznapokat egy szóval lehetne jellemezni: az évfordulók fesztiválja. Mint elmondta, a Debrecen Dixieland Jazz Band az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, a legendás magyar szaxofonos, Ráduly Mihály pedig ebben az évben tölti be 70. életévét, Zakar Zoltán – aki darabjának ősbemutatójára a jazznapokon sor – az idén 55 éves.

Tisztelet az erdőnek

A művészeti tanácsadó kiemelte, az első napon Zakar Zoltán Az erdő titkai című ősbemutatóját, valamint Joe Lovano és a Budapest Jazz Orchestra előadását láthatja a közönség, a második napon pedig a Debreceni Dixieland Jazz Band és a Debreceni Jazz Együttes mellett Ráduly Mihály lép színpadra. Az utóbbi művész a ’70–es évek legendás progresszív jazz-rock zenekarának, a Syriusnak mutatja be újrahangszerelt változatát Syrius Legacy címmel.

Zakar Zoltán zeneszerző hangsúlyozta, művével a Nagyerdő előtt szeretne tisztelegni, mivel számtalan emlék köti a helyhez.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában