Helyi közélet

2014.07.13. 19:36

"A magyar kutatók a berendezések mély lelkivilágát is értik"

Debrecen – A közép-európai országok közül először Magyarországon rendezték meg – az elmúlt napokban – a „Nuclei in the Cosmos” című, a csillagokban zajló magfizikai folyamatokkal foglalkozó konferenciát.

Debrecen – A közép-európai országok közül először Magyarországon rendezték meg – az elmúlt napokban – a „Nuclei in the Cosmos” című, a csillagokban zajló magfizikai folyamatokkal foglalkozó konferenciát. Fülöp Zsolt, az idén 60 éves MTA Atommagkutató Intézet igazgatója a Naplónak ez alkalomból adott interjújában egyebek közt arról szólt: – Az, hogy a mostani konferenciát itt rendezhettük meg, világszintű elismerése Magyarországnak, Debrecennek, az Atomkinak, illetve azon belül annak a csapatnak, amely ezzel a területtel foglalkozik. Egy ilyen megbecsülés megszerzése mögött húszévnyi munka van. Ma már, ha valahol tanácskozást rendeznek e témában, a mi kollégáinkat meghívják oda, vagy kikérik a véleményünket egy-egy mérésnél.

S a mi intézetünkbe is érkeznek külföldi vendégkutatók. A másik fontos tényező egy ilyen konferencia rendezési jogának elnyerésekor az infrastruktúra: világszínvonalú berendezések nélkül nem lehet komoly kutatást végezni. S ami még inkább nehezíti a helyzetet: az az eszköz, amely az idén világszínvonalú, az jövőre már elmaradott lehet. Tehát létkérdés, hogy mindig újító változtatásokat tegyünk a berendezéseken. Ebben az Atomki kutatói nagyon jók, annak az örökségnek is köszönhetően, hogy amíg nem volt hozzáférésünk a nyugati világ eszköztárához, addig itthon kellett mindent elkészíteni, megépíteni, a legkisebb alkatrészektől kezdve.

A külföldiek ezen szoktak a leginkább elámulni: a magyar kutatók a berendezések mély lelkivilágát is értik, s azt merik is átalakítani, s olyan különleges dolgokat valósítanak meg, amilyeneket másképp nem lehetne. Gyakran épp ez az a hozzáadott érték, ami miatt az atomkis kutatókat hívják meg egy-egy projektbe – mutatott rá az igazgató.

HBN

Az interjú teljes szövege a Napló hétfői számában olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában